Ordførere raser mot vaksine-skjevfordelingen

– Dette er ugreit. Jeg er ikke villig til å gi fra meg doser til andre kommuner slik situasjonen er i kommunen vår nå, sier Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen til NRK. Her fra tiden som fylkesordfører i Vestfold. Foto Knut Falch / NTB.
– Dette er ugreit. Jeg er ikke villig til å gi fra meg doser til andre kommuner slik situasjonen er i kommunen vår nå, sier Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen til NRK. Her fra tiden som fylkesordfører i Vestfold. Foto Knut Falch / NTB. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdagens kunngjøring om at regjeringen vil skjevfordele vaksinedoser og prioritere Østlandet, faller mange kommuner tungt for brystet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg liker ikke å sette grupper opp mot hverandre, men jeg synes det blir galt at russ i østlandsområdet skal vaksineres, når 65–75-åringer i Ålesund med underliggende sykdommer ikke er vaksinert, sier ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) til Aftenposten.

Ålesund mister doser, mens i Bergen er de misfornøyde med at vaksineleveransene bevares på dagens nivå.

– Jeg stiller spørsmål ved at det kun er Østlandskommuner som får flere vaksiner. Hvis det skal skjevfordeles etter smittetrykk, mener jeg det er klart at også Bergen skulle fått flere vaksiner, skriver byrådsleder Roger Valhammer (Ap) til Bergens Tidende.

Han påpeker at kommunen har høyere smittetrykk enn flere av østlandskommunene som får økning.

– Håpløst

Ordførerne i Tønsberg og Porsgrunn reagerer kraftig på at kommunene deres mister doser, og faller utenfor lista over hvilke corona-utsatte kommuner som får 60 prosent økning i sine vaksineleveranser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skien får like mange vaksiner som før, mens Porsgrunn, Bamble, og resten av Telemark må gi fra seg vaksiner til andre kommuner på Østlandet. Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn reagerer på fordelingen, skriver Telemarksavisa.

– Det er jo helt håpløst å lage ei slik liste ut fra hvordan det var før jul og i vinter. I øyeblikket er smittetrykket i Porsgrunn og Skien høyest i Norge. Da blir det helt meningsløst at vi skal gi fra oss mange vaksiner, sier Kåss, som mener Porsgrunn er like sårbare som andre områder på Østlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grenlands-området fikk innført tiltaksnivå B natt til søndag.

Nekter å gi fra seg vaksiner

– Dette er ugreit. Jeg er ikke villig til å gi fra meg doser til andre kommuner slik situasjonen er i kommunen vår nå, sier Tønsberg-ordfører Anne Rygh Pedersen til NRK.

Kommunen opplever økende smittetrend.

– Jeg hadde forståelse for forrige prioritering, men ikke denne. Jeg sier dette på vegne av Tønsbergs befolkning, fordi vi er inne i en veldig usikker situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget til FHI innebærer at 319 kommuner, i opptil sju uker, vil få om lag 35 prosent færre doser enn befolkningsnøkkelen tilsier. 13 kommuner får ingen endring. Omfordelingen kan tidligst finne sted fra uke 23.

Ber regjeringen «rette opp»

– Det er helt spinnvilt. Jeg regner med at dette må være et arbeidsuhell som regjeringen snarest retter opp i, sier Kåss til Dagbladet.

Regjeringen har bedt FHI og Helsedirektoratet om å gjøre en rask vurdering av om kommunelisten bør oppdateres med bakgrunn i smitteutviklingen siden listen ble laget.

På den andre siden har blant annet Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg tidligere påpekt at vaksinasjon ikke vil brukes til å slå ned utbrudd, da det tar uker å bygge opp beskyttelse.