Kongeparet gjentar suksessen – skal ut på ny biltur 17. mai

Kong Harald og dronning Sonja vakte oppsikt da de dro ut på kjøretur i Oslos gater på 17. mai i fjor. I år gjør de det samme. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Kong Harald og dronning Sonja vakte oppsikt da de dro ut på kjøretur i Oslos gater på 17. mai i fjor. I år gjør de det samme. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongeparet gjentar suksessen fra fjorårets corona-17. mai og skal på ny kjøretur i åpen bil i Oslos gater. I tillegg skal de feire til sjøs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange ble overrasket da kongeparet og kronprinsfamilien satte seg i biler sist 17. mai og kjørte rundt i en delvis nedstengt hovedstad for å vinke og hilse på folk.

I år gjør de det samme, og denne gangen annonserer de altså turen på forhånd.

– I løpet av dagen vil kongeparet og kronprinsparet gjennomføre en kjøretur i noen av Oslos bydeler. På grunn av smittevernreglene kan vi ikke oppgi klokkeslett og nøyaktig sted for kjørerutene, opplyser Kongehuset.

Fjorårets biltur kastet ekstra glans over en feiring som var preget av coronapandemien. Siden opplegget foran slottet var amputert og uten barnetog, ga bilturen kongefamilien mulighet til å hilse på folk ute der de bor – og hele det norske folk kunne følge med på TV.

Kjøretur også i Asker

Også i år blir kongefamiliens feiring preget av corona.

Kronprinsfamilien starter som vanlig dagen på Skaugum med et lite arrangement i samarbeid med Asker kommune, før de drar ut på tur i åpen bil i Asker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter drar de inn til Oslo og slottet, hvor hele kongefamilien på sedvanlig vis stiller opp på slottsbalkongen for å vinke.

– Kongefamilien vil komme ut på slottsbalkongen klokken 11.30 og vil overvære en nasjonaldagsmarkering. Markeringen avsluttes ved at kongefamilien synger nasjonalsangen sammen med resten av landet etter saluttene klokken 12.00, opplyser Kongehuset.

Båttur med Kongeskipet

Ute på Slottsplassen blir det drilloppvisning med Garden og kulturinnslag i samarbeid med Oslo kommune.

– Av smittevernhensyn vil dessverre Slottsplassen og deler av Slottsparken være stengt for publikum i år, men vi håper at de som ønsker å få med seg kongefamiliens nasjonaldagsmarkering kan følge den gjennom mediene, sier kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Kongehuset til NTB.

Feiringen blir sendt direkte på TV.

På ettermiddagen går kongeparet og kronprinsparet om bord i kongeskipet Norge for å slutte seg til en båtparade i Oslofjorden med hundrevis av småbåter.

Etter båtparaden reiser kongeskipet videre mot Tønsberg.