Utenriksministeren frykter full krig mellom Israel og Hamas

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Berit Roald / NTB
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konflikten mellom Israel og væpnede grupper på Gazastripen kan utvikle seg til fullskala krig, frykter utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis ikke situasjonen raskt de-eskalerer, kan den fort komme ut av kontroll. Det kan bli en svært dramatisk og alvorlig situasjon. Noe må gjøres i løpet av de neste timene, sa Eriksen Søreide til TV 2 onsdag morgen.

Hun ba innstendig partene bruke de neste timene til å trappe ned konflikten.

Røykskyer over Gaza by etter israelske flyangrep onsdag. Foto: Khalil Hamra / AP
Røykskyer over Gaza by etter israelske flyangrep onsdag. Foto: Khalil Hamra / AP

– Det er et ekstremt høyt konfliktnivå, og det skal lite til før dette kommer ut av kontroll. Dersom ting ikke roer seg, kan vi stå overfor en fullskala krig.

Norge har tatt initiativ til et nytt hastemøte om situasjonen i FNs sikkerhetsråd onsdag. Det finner sted klokken 15 norsk tid.

Det er ventet at FNs spesialkoordinator for fredsprosessen i Midtøsten, den norske diplomaten Tor Wennesland, vil orientere rådsmedlemmene om situasjonen. Wennesland skrev på Twitter tirsdag kveld at angrepene må stoppes.

Også mandag ble det holdt et hastig sammenkalt møte om situasjonen i Sikkerhetsrådet. Da satte USA foten ned for et utkast til felles uttalelse, utarbeidet av Kina, Tunisia og Norge.