Equinor-gransking: Tjeldbergodden-brannen hadde potensial for flere omkomne

Den interne Equinor-granskingen av brannen på Tjeldbergodden i Aure i Møre og Romsdal viser at menneskeliv kunne ha gått tapt.
Den interne Equinor-granskingen av brannen på Tjeldbergodden i Aure i Møre og Romsdal viser at menneskeliv kunne ha gått tapt. Foto: Øyvind Kvammen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den interne granskningen av brannen på Equinors anlegg på Tjeldbergodden i desember i fjor, viser at brannen kunne gitt et svært alvorlig utfall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter brannene på Melkøya utenfor Hammerfest i Troms og Finnmark 28. september i fjor og på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal 2. desember desember satte Equinor i gang en intern granskning. Ingen ble skadd i de to brannene.

Nå er granskningene ferdigstilt og oversendt Petroleumstilsynet.

– Granskingsgruppen slår fast at Tjeldbergodden-hendelsen under ubetydelig endrede omstendigheter kunne gitt svært alvorlig utfall som lekkasje og eksplosjon av syntesegass, med potensial for flere omkomne, ettersom flere mennesker befant seg i nærheten av bygget der brannen oppsto på det aktuelle tidspunktet, skriver Equinor i en pressemelding.

Smøreolje tok fyr

Brannen på Tjeldbergodden ble meldt klokken 14.40, og tok rundt en time å slokke. Ifølge Equinor startet den i forbindelse med en rutinejobb da en dampturbin ikke stanset som den skulle, men heller økte hastigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette førte til et havari i en kobling mellom dampturbinen og et gir som medførte at tunge metalldeler ble slynget ut. En av disse slo hull i en rørlinje med smøreolje til turbingeneratoren. Smøreoljen antente og forårsaket brannen, skriver Equinor.

Anlegget på Tjeldbergodden startet produksjonen igjen 20. februar i år og da uten drift av dampturbinen som tok fyr.

(Saken fortsetter under bildet)

28. september i fjor brant det på Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB
28. september i fjor brant det på Equinors anlegg på Melkøya i Hammerfest. Foto: Bjarne Halvorsen / NTB

Alvorlige regelbrudd

Brannen på Melkøya ble meldt i 15.30-tiden, og ble først slukket etter åtte timer. Ifølge granskingsrapporten var årsaken at filtrene i et turbinluftinntak selvantente på grunn av langvarig, altfor høy temperatur. Brannen ble begrenset til filterhuset på en gassturbingenerator.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anlegget vil være stengt fram til mars 2022 grunnet omfanget med reparasjoner for å få anlegget tilbake til sikker produksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Petroleumstilsynets gransking av Melkøya-brannen, som ble publisert i april, avdekket en rekke alvorlige regelbrudd på anlegget. Tilsynet har omtalt brannen som en av de mest alvorlige hendelsene i norsk petroleumshistorie.

Forbedringsarbeid

Equinor skriver i pressemeldingen om de interne granskningene at hendelsene i fjor har utløst et omfattende forbedringsarbeid innen sikkerhet på landanleggene.

– Vi var tidlig ute med å gjøre tiltak for å sikre at lignende hendelser ikke inntreffer igjen. Funnene i begge granskingsrapportene følges opp med ytterligere aksjoner som skal styrke sikkerhetsarbeidet på landanleggene og i Equinor, sier Irene Rummelhoff, konserndirektør for markedsføring, midstrøm og prosessering i Equinor.