Regjeringens plan A: Budsjettenighet med Frp

Leder i finanskomiteen Mudassar Kapur (H) skal holde hånden på rattet i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Plan A er en avtale med Frp. Foto: Lise Åserud / NTB
Leder i finanskomiteen Mudassar Kapur (H) skal holde hånden på rattet i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett. Plan A er en avtale med Frp. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB

I åtte år har regjeringspartiene og Frp blitt enige om budsjettet. Det vil skje denne gangen også, tror Høyres Mudassar Kapur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som leder i finanskomiteen er det han som skal lede forhandlingene med Frp.

– Nå vil vi gi Frp tid til å sette seg inn i budsjettet og jobbe fram sine prioriteringer. Vi er klare til å starte samtalene med dem straks de er klare, sier Kapur til NTB.

Allerede i neste uke kan regjeringspartiene og Frp begynne å føle hverandre på tennene. Men forhandlingene kommer trolig ikke ordentlig i gang før i månedsskiftet mai/juni.

Stortinget skal etter planen behandle det reviderte nasjonalbudsjettet 18. juni.

Plan A

Høyres plan A er å bli enige med Frp om budsjettet.

– Det er den jeg konsentrerer meg om. Det er naturlig for oss å lage flertall med Frp, sier Kapur, som påpeker at de fire partiene på borgerlig side har blitt enige om budsjettet hvert år siden 2013.

– Det er absolutt ambisjonen at vi skal gjøre det også denne gangen, sier han.

I februar varslet Frp at partiet ikke lenger ville være et støttehjul for regjeringen.

– Jeg har alltid oppfattet Frp som ganske konstruktive. De har alltid klare prioriteringer og gode tanker bak hva de vil, føyer Kapur til.

Alle partiene jobber nå med å utarbeide sine alternativer til det reviderte nasjonalbudsjettet, som regjeringen la fram tirsdag. Det innebærer blant annet å vente på svar fra Finansdepartementet på hva ulike tiltak vil koste. Departementet har frist til i slutten av mai med å svare ut partienes spørsmål.

Ukjent prislapp

Frp har blant annet krevd kutt i grensehandelsavgifter, 1 milliard ekstra til psykiatrien og lavere ferjetakster. Den totale prislappen for kravlista er så langt er ikke kjent.

– Hvor sannsynlig er det at Frp vil få gjennom både kutt i grensehandelsavgiftene og en kraftig økning til psykiatrien?

– Jeg kommer ikke til å foregripe noe som helst når det gjelder samtalene med Frp, sier Kapur.

Frps Hans Andreas Limi har overfor NTB varslet at avgiftskutt på grensehandelsutsatte varer vil bli et hovedkrav i forhandlingene. Han synes det er naturlig at regjeringen går til Frp først, ettersom revidert er en revisjon av et budsjett som partiet har vært med på å forhandle.

– Vi skal ikke avvise den invitasjonen. Vi er innstilt på å forhandle. Men det som betyr noe for oss, er politisk gjennomslag, framholder han.

Oljemilliarder

I revidert nasjonalbudsjett legger regjeringen opp til å bruke 90 milliarder flere oljekroner enn det de anslo i statsbudsjettet. I alt vil de hente nesten 403 milliarder kroner fra oljefondet. Helt nødvendig, mener Kapur.

– Ellers er jeg sikker på at arbeidsledigheten ville vært høyere, veien tilbake lengre og fallet dypere. Men nå er det på tide å ta ned noen av ordningene, slik at vi har insentiver for å holde hjulene i gang, sier han.

– Flere av Frps krav er nokså kostbare. Kan det bli aktuelt å bruke enda flere oljemilliarder?

– Resultatet av samtalene får dere se når vi er ferdige, svarer Kapur.

Formuesskatt

NHO uttrykte tirsdag skuffelse over at regjeringen ikke kutter i formuesskatten på arbeidende kapital. På sitt landsmøtet i helgen programfestet Frp at de vil fjerne hele formuesskatten.

– Kan det bli noen endringer på det som er lagt fram i revidert?

– Det får samtalene vise. Men vi har jo kuttet formuesskatten betraktelig i vår regjeringsperiode, også i 2021-budsjettet. sier Kapur.

– Men i revidert har vi prioritert gjenåpningen av samfunnet og å skape flere arbeidsplasser, framholder han.