Penger til filmprosjekt der 22. juli-etterlatte forteller historier

22. juli-senteret ligger i regjeringskvartalet. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
22. juli-senteret ligger i regjeringskvartalet. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Foto: NTB

Regjeringen gir 800.000 kroner til filmprosjektet «Historier om de vi mistet», der etterlatte etter angrepene 22. juli for ti år siden forteller om ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 2020 ble det laget seks filmer, og med midlene fra regjeringen er ambisjonen at enda flere etterlatte vil fortelle sine historier om ofrenes levde liv, opplyser Kunnskapsdepartementet.

– Filmene gjør at vi kan bli kjent med menneskene bak dødstallene. De levde livene som tok så altfor brått slutt, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Hun trekker fram 22. juli-senteret som en viktig læringsarena for nye generasjoner.

– Mange i dag har ikke egne minner om terroren. Her lærer de om det som skjedde, årsakene til hvorfor det skjedde, men også hvordan vi kan å unngå at det skjer igjen, sier Melby.

«Historier om de vi mistet» har blitt til i samarbeid med Utøya AS og i dialog med Den Nasjonale Støttegruppen etter 22. juli og representanter fra de etterlatte.

– Jeg er takknemlig og glad for at etterlatte ønsker å fortelle om sine kjære som har gått bort, selv om det er vondt. Vi kan aldri gjøre om på terroren, men vi kan gjøre vårt ved å aldri glemme. Det skylder vi både ofrene og de etterlatte, sier kunnskapsministeren.