NRK innrømmer ny corona-tallblemme

Artikkelen fortsetter under annonsen

NRK innrømmer nok et tilfelle av direktesendt tallkluss etter at de meldte skyhøye innleggelsestall for norskpakistanere i Dagsrevyen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rikskringkasteren påsto i søndagens sending at norskpakistanere som er smittet av coronavirus har 24 ganger høyere sjanse for å bli innlagt enn etniske nordmenn.

Aftenposten har ettergått NRKs tall og rapporten de viser til og har kommet fram til at det riktige tallet er 2,65 – og ikke 24. Av de 2.042 smittede som er født i Pakistan, havnet 200 på sykehus, altså 9,8 prosent. For etniske nordmenn er prosenten 3,7.

– Det er rett og slett en feillesing av tallgrunnlaget som vi dessverre ikke oppdaget i går. Vi presiserer i sendingen i kveld og takker for at Aftenposten varslet oss, sier redaksjonssjef Hanna Thorsen i Dagsrevyen til avisen.

Thorsen sier de sjekket tallene før publisering og snakket med Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det er ikke der det ligger, det er bare en feilkobling, sier hun.

NRK har også tidligere måttet gå ut og beklage tall som er meldt i en TV-sending. I april fikk rikskringkasteren kritikk da de i programmet Debatten påsto at andelen smittede i aldersgruppen 0–17 år var 0,05 prosent. Det riktige tallet var 5 prosent.