DNB fikk krass hvitvaskingskritikk – konsernsjefen fikk 80 prosent av maksbonus

DNB-sjef Kjerstin R. Braathen hadde en samlet godtgjørelse på 13,7 millioner kroner i fjor. 3,2 millioner kroner av dette var bonus. Foto: Terje Pedersen / NTB
DNB-sjef Kjerstin R. Braathen hadde en samlet godtgjørelse på 13,7 millioner kroner i fjor. 3,2 millioner kroner av dette var bonus. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere partier på Stortinget reagerer kraftig på DNB-sjef Kjerstin Braathens bonus i 2020. Med bonus på 3,2 millioner tjente hun 13,7 millioner kroner i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det fremstår som svært umusikalsk at styret i DNB bevilger toppsjefen en fet bonus, samme år som de sitter på informasjon om at det kommer et stort overtredelsesgebyr fra Finanstilsynet, sier Sivert Bjørnstad, Frps talsperson for næringspolitikk til Dagens Næringsliv.

Også næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) reagerer og oppfordrer DNB til å redusere bruken av bonus.

– Jeg vil oppfordre DNB til å redusere bruken av bonus og håper denne konkrete saken er et godt eksempel på hvor upassende det kan ta seg ut, sier Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen.

– Har bred tilslutning fra aksjonærene

Bankens styreleder Olaug Svarva sier at det er forståelig at det blir oppmerksomhet rundt topplederes lønn.

– Styret er opptatt av at DNB ikke skal være lønnsledende, men konkurransedyktig. Variabel lønn, hvorav halvparten er aksjer med bindingstid, er en ordning som har bred tilslutning fra aksjonærene. Kun fastlønn vil innebære at ledelsen godtgjøres like godt uansett hvilke resultater som leveres, sier Svarva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at styret på grunn av for svake resultater i arbeidet med etterlevelse, nettopp har besluttet å redusere variabel lønn for 2019 og 2020.

Samlet godtgjørelse på 13,7 millioner

DNB-konsernsjef Kjerstin Braathen fikk en bonus på 3,2 millioner kroner i 2020. Bonusen kom i samme år som Finanstilsynet varslet et overtredelsesgebyr på 400 millioner kroner etter knallhard kritikk av bankens mangelfulle antihvitvaskingsarbeid.

Bonusen legges på toppen av fastlønnen på 7,9 millioner kroner. Inklusive et fastlønnstillegg på 2,4 millioner kroner var Braathens samlede godtgjørelse 13,7 millioner kroner.

DNB-sjef Kjerstin Braathen ønsker ifølge bankens informasjonsavdeling ikke å kommentere saken overfor DN.