Nakstad om patentunntak for vaksiner: – Svært god nyhet for verden

Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB
Assisterende direktør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet under en pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier et unntak fra patent på koronavaksiner vil hjelpe både Norge, Europa og verden med å få pandemien under kontroll.

Etter at USA onsdag snudde, ser det nå ut til at det blir gitt patentunntak for vaksinene.

Norge har vært blant landene som har stemt mot dette i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og regjeringen har advart mot det i skriftlige svar til Stortinget.

– Pandemien vil raskere kunne komme under kontroll

– Dersom dette fører til økt vaksineproduksjon og større global tilgang på vaksiner, vil det være en svært god nyhet for verden. Det vil også hjelpe oss i Norge og Europa fordi pandemien raskere vil kunne komme under kontroll, sier Nakstad til NTB.

– Hvis vi ser noen måneder og år framover vil muligheten for økt vaksinering i alle verdens land redusere risikoen for nye mutasjoner og smittebølger, og det er svært viktig for at vi skal kunne leve mer normalt også i Norge, legger han til.

– Vil gjøre at mennesker i stadig flere land kan leve mer normalt

Nakstad mener et patentunntak vil øke muligheten for at verden kan slå ned viruset så mye at det ikke lenger oppfører seg som et pandemisk virus.

– Det vil ta noen år, men vil gjøre at mennesker i stadig flere land kan leve mer normalt slik man gjorde før pandemien, sier Nakstad.

Personvernpolicy