Slik blir Listhaugs Frp

Sylvi Listhaug har gått gradene i Fremskrittspartiet siden hun ble aktiv i 1998. Nå er hun klar for å ta skrittet til topps. Lørdag velges hun til partiets nye leder. Foto: Lise Åserud / NTB
Sylvi Listhaug har gått gradene i Fremskrittspartiet siden hun ble aktiv i 1998. Nå er hun klar for å ta skrittet til topps. Lørdag velges hun til partiets nye leder. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB

En spisset innvandringspolitikk, hardere lut mot kriminelle og kraftige kutt i bistanden. Påtroppende partileder Sylvi Listhaug vil ta Frp tilbake til røttene.

På partiets landsmøte lørdag blir Listhaug kronet til Frps nye dronning etter Siv Jensen, som har sittet i 15 år.

Etter ett år med famling i opposisjon har Listhaug planen klar. Mens Jensen var opptatt av å gjøre Frp stuereint som maktparti, skal Frp-profilen nå rendyrkes, slår Listhaug, kledd i blått fra topp til tå, fast overfor NTB.

– Vi skal bli et tydelig alternativ igjen, sier hun.

– Slutt på sløsing

Det betyr blant annet fokus på kjerneoppgaver som helse, skole, eldreomsorg og veibygging – og selvsagt kutt i skatter og avgifter.

– Vi må sette tæring etter næring. Da må vi prioritere og kutte i det mange partier har som en hellig ku, nemlig bistand, innvandring og integrering og symbolske klimatiltak, proklamerer hun.

– Norge må slutte å sløse vekk milliarder av kroner. Det blir et kjempeviktig budskap i valget.

Samtidig vil hun kjempe med nebb og klør mot at inntektene fra olje- og gassvirksomheten strupes.

– Det er jo de som sikrer velferden vår, sier Listhaug.

Hun peker på utfordringene Norge står overfor etter koronapandemien.

– Vi står overfor en potensiell helsekrise, særlig når det gjelder unge og psykiske lidelser. Dette må prioriteres, sier hun og varsler allerede nå at Solberg-regjeringen må legge «ordentlige penger» på bordet om de vil ha Frps støtte til det reviderte nasjonalbudsjettet som legges fram neste uke.

Utnytte sjansene

På stortingskontoret er skrivebordet dynget ned av papirer, mens et norsk flagg står pent oppstilt i vinduskarmen. Listhaug har lenge vært regnet som Jensens arvtaker, men fikk likevel et lite sjokk da hennes forgjenger overraskende kunngjorde sin avgang i februar.

– Ingen trodde Siv ville trekke seg før valget. Jeg tenkte «å herregud, nå må jeg snakke med Espen», sier Listhaug.

Ektemannen har lenge stått i førstelinjen for hjemmet og parets tre barn. Men Listhaug trengte ikke lang betenkningstid.

– Jeg er opptatt av å gjøre det beste ut av de sjansene jeg får, sier hun.

Tung kamp i vente

Foran henne venter det som kan bli en tung valgkamp. I snitt har Frp fått litt under 10 prosent på målingene siden nyttår og ligger an til å gjøre sitt dårligste stortingsvalg siden 1993. Siden valget i 2017 har Frp mistet én av tre velgere.

– Jeg kommer til å jobbe som en gal for å få et best mulig resultat i september. Det blir ingen ferie i år, konstaterer Listhaug.

Hun håper tidligere vinnersaker som innvandring skal virke tiltrekkende på velgerne. I sitt nye program skjerper Frp asylpolitikken kraftig.

– Dette står vel ikke særlig høyt på agendaen i dag?

– Vi kommer til å fortsette å snakke om dette. Stemningen kan jo snu veldig raskt, mener Listhaug.

Hun tørker også støv av Frps gamle krav om strengere straffer, denne gangen for gjengkriminelle.

– Hvilke partier tror du vil støtte dere i dette?

– Vi er vant til at andre partier kommer etter. Vi skal i alle fall ta kampen. Gjengkriminelle driver jo terror mot lokalbefolkningen og gjør hverdagen utrygg, sånn skal vi ikke ha det.

Spisser EU-motstanden

I tillegg skal motstanden mot EU flagges tydeligere. Listhaug, som fikk sin politiske oppvåkning under EU-kampen i 1994, er ihuga EU-motstander.

– Norge er blitt for flink til å følge EU i ett og alt, slår hun fast, men bedyrer at hun ikke bruker EU-saken for å tekkes Senterpartiet, som har rappet mang en Frp-velger.

Frp vil nemlig gjerne vil gå i regjering med Sp og Høyre, noe som blankt avvises av de andre to partiene. Samtidig er Frp klinkende klar på at et nytt regjeringssamarbeid med Venstre og KrF ikke frister.

Ørkenvandring

Dermed ser det ut til at en fire år lang opposisjon mot et rødgrønt flertall blir starten på Listhaugs partilederkarriere. Under den forrige rødgrønne regjeringen fikk Frp nesten ikke gjennom en eneste sak.

– Frykter du en ny ørkenvandring?

– Nei, Frp kommer til å fremme våre forslag og samarbeide med andre for å få gjennom vår politikk.

– Hvem vil du samarbeide med?

– De som vil samarbeide med oss, må gi oss tydelige seire, svarer Listhaug.

Personvernpolicy