Snart kommer sommervarmen: – Det blir betydelig varmere

<p>– Det blir betydelig varmere neste uke. Det ser ut til at det vil vare utover uka, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill ved Meteorologisk Institutt. Illustrasjon: Skjermdump fra Twitter 5. mai 2021</p>
– Det blir betydelig varmere neste uke. Det ser ut til at det vil vare utover uka, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill ved Meteorologisk Institutt. Illustrasjon: Skjermdump fra Twitter 5. mai 2021

De siste dagene har mange nordmenn måtte finne fram vinterklærne igjen. Frostnetter, snø og sur vind har satt våren på vent. Men snart skjer det noe.

– Det blir betydelig varmere neste uke, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill til ABC Nyheter.

Hun kan ikke tallfeste hvor høye temperaturene blir, men sier de vil ligge oppunder 20 grader, og at det i noen deler av landet også kan bli varmere enn dette. Væromslaget vil komme i starten av neste uke.

– Det ser ut til at det vil vare utover uka

– Det blir definitivt mildere i Sør-Norge enn i resten av landet. Det ser ut til at det vil vare utover uka, sier statsmeteorologen.

Ifølge Yr er det meldt mellom 16 og 18 grader i Drammen neste uke, 17 grader i Oslo, 16 grader i Elverum, Halden 15 til 19 grader, Kongsvinger 17 grader.

For resten av Østlandet og Sørlandet vil temperaturene ligge mellom 12 og 16 grader. Også i Trøndelag vil det bli varmere. I Trondheim er det meldt 15 grader neste uke. I Bergen er det varslet 16 grader.

Sjekk været der du bor

Varsler opp mot 25 grader i Sverige

I nabolandene Sverige, Danmark og Finland er det meldt enda varmere over helgen. Både svenske SMHI og danske DMI melder om sommerlige temperaturer helt opp mot 25 grader kommende uke.

– Hold ut, varmen er på vei. Vi kan få opp mot 20 grader flere steder i landet, sier meteorolog Marcus Sjöstedt til SVT. Meteorolog Josefine Bergstedt i Storm sier det kan komme opp i 20-25 grader, ifølge Expressen.

Også i Danmark meldes det om at sommervarmen er på vei, og at varme vinder har kurs nordover.

– Man kan aldri være helt sikker, men vi er temmelig sikre på at temperaturen stiger. Varmen kommer, sier Anja Bodholdt, meteorolog hos DMI, til BT. Hun utelukker ikke at den første meteorologiske sommerdag med 25 grader kommer i løpet av neste uke.

– Det har vært varmt i Europa lenge

Det er den samme varme værtypen som snart kommer inn over Norge.

– Det har vært varmt i Europa lenge, og de varmeste temperaturene kommer øst for oss. Det ser veldig varmt ut i Sverige, Finland og Danmark fremover. Vi kan håpe at det trekker mer innover Norge også, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill.

I store deler av Sør-Norge er det meldt oppholdsvær, skiftende skydekke og lange perioder med sol.

– Helgen blir preget av regn og lite finvær

Lenger nordover ser det også ut til å bli mildere med temperaturer opp mot ti grader.

Til helgen ser det imidlertid vått ut for store deler av landet.

– Det blir ikke akkurat et nydelig vårvær i helgen, nei. Det blir veldig vekslende vær inn mot helgen, og selve helgen blir preget av regn og lite finvær, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill fra Meteorologisk institutt til NTB.

Snø og sludd nordpå

I Troms og Finnmark viser gradestokken minusgrader og det blir snøfall kommende helg.

– Det kommer et lavtrykk fra øst som gir snø i Finnmark både på lørdag og søndag. Det blir noe snø, men også en del sludd, i Troms, mens Nordland får enkelte sluddbyger. Det er ganske vanlig at det blir snø i Nord-Norge på denne tiden av året, påpeker Eikill.

Møre og Romsdal og Trøndelag får spredte regnbyger, særlig på fredag og utover kvelden. Det kommer nok også noen regnbyger på både lørdag og søndag.

20 millimeter regn i Oslo

Vestlandet får litt opphold tidlig på søndag, men så blir det mye regn.

Også i Oslo skal det regne kraftig søndag og mandag. Det er ventet opp mot 20 millimeter nedbør de to dagene.

Personvernpolicy