Regjeringen vurderer bruk av coronasertifikat for reising i EU før felles europeisk løsning

<p>Statsminister Erna Solberg (H) sier at det kan bli mulig både for norske og utenlandske statsborgere å krysse grensene med coronasertifikat. Foto: Gorm Kallestad / NTB</p>
Statsminister Erna Solberg (H) sier at det kan bli mulig både for norske og utenlandske statsborgere å krysse grensene med coronasertifikat. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB

Når Norge og andre land i EU har verifiserbart coronasertifikat på plass, vil regjeringen vurdere å åpne for bruk av sertifikatet på reise til og fra EU.

Den første verifiserbare versjonen av coronasertifikatet skal etter planen være ferdig tidlig i juni, og det vil være egnet for å bruke her i landet, opplyser regjeringen.

Den siste versjonen, som etter planen kommer i slutten av juni, skal være i tråd med alle EU-krav. Den versjonen skal også kunne brukes for å kunne komme over grensene eller unngå for eksempel karantene ved innreise.

– Om vi har verifiserbart koronasertifikat på plass før EU, og også andre land har tilsvarende sertifikater vi stoler på, vil vi vurdere å åpne for slik bruk av coronasertifikat for reise til og fra EU før den felles europeiske ordningen er på plass, sa statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse onsdag.

På spørsmål fra NTB understreker Solberg at dersom dette er tilfelle, vil det også gjelde utenlandske statsborgere som vil inn i Norge.

– Det kan være at det er noen land som vil ha et system der de som sitter på grensene, kan kontrollere at du er du, og at dette er et korrekt sertifikat, sa Solberg.

– Men vi vet ikke i dag hvordan det vil bli, derfor jobber vi med disse spørsmålene og skal se på det. Vi kan ikke si noe helt sikkert akkurat nå, sa statsministeren.

Personvernpolicy