Regjeringen forlenger intervallet mellom første og andre vaksinedose

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Berit Roald / NTB
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H). Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Personer i alderen 18–44 år kan få første vaksinedose fem uker tidligere, etter at regjeringen forlenger intervallet mellom første og andre dose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mottok anbefalingen fra Folkehelseinstituttet i dag og har besluttet å følge den. Når vi øker intervallet, får langt flere vaksine tidligere. Dette vil bidra både til å hindre alvorlig sykdom og død, og til å redusere smittenivået i samfunnet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding fredag.

Endringen gjelder kun for personer uten underliggende sykdom.

Personer i alderen 18 til 44 år vil ifølge foreløpige estimater fra FHI kunne få tilbud om vaksine opptil fem uker tidligere enn forventet i det nøkterne vaksineringsscenarioet. Det innebærer at vaksineringen av disse vil kunne begynne mellom 19. og 25. juli, i stedet for mellom 23. og 29. august.

Trer i kraft mandag

Anbefalingen trer i kraft fra og med mandag 3. mai og vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at de som har fått første dose, og har fått time til andre dose, beholder timen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Intervallet mellom de to dosene er per i dag på seks uker.

Endringene gjelder for mRNA-vaksinene fra Pfizer-Biontech og Moderna.

I pressemeldingen skriver regjeringen at nyere kunnskap om effekten etter vaksinasjon med mRNA-vaksine, tyder på at det kun er minimal forskjell på antistoffnivået fra seks til 12 uker. Disse vaksinene gir altså god beskyttelse de første 12 ukene etter første dose.

– Det er viktig at alle tar andre dose på riktig tidspunkt for å bli fullvaksinert, understreker Høie.

Vurderer lettelser etter første dose

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier til VG at de nå vurderer om folk som har fått første vaksinedose for minst tre uker siden, skal få de samme lettelsene som fullvaksinerte.

– Det kan være aktuelt å gi lettelser til de som har fått første dose, det vil si tre uker etter at første dose er satt, sier Bukholm.

– Det kan være lettelser forankret i forskrift, slik som karantenebestemmelser, tilgang til offentlige arrangementer, eller hvor store grupper som kan samles.

FHI vil levere sine vurderinger om dette til Helsedepartementet tidlig i mai.