Åpen for alle - alltid

NVE: Stort sett udramatiske utsikter for årets vårflom

I 2018 gikk Glomma over sine bredder under flommen i mai. Her er står deler av Frognerstrand Camping ved Årnes under vann.
I 2018 gikk Glomma over sine bredder under flommen i mai. Her er står deler av Frognerstrand Camping ved Årnes under vann. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beregninger fra NVE viser at det stort sett er normal sannsynlighet for stor vårflom. Været blir avgjørende for hvor stor flommen blir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Trøndelag og Nord-Norge er det nå stort sett normale snømengder, mens det noen steder i Troms og Finnmark er mer enn normalt, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Det er mindre snø enn normalt på Vestlandet, med unntak av Møre og Romsdal hvor det nå er mer snø enn normalt. I resten av Sør-Norge er det i hovedsak normale snømengder.

– Basert på det vi nå vet om snømengdene kan vi konkludere med at det er litt større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom i Møre og Romsdal, og i deler av Troms og Finnmark. I landet for øvrig er det normal sannsynlighet for stor vårflom, sier senioringeniør Inger Karin Engen.

Det er likevel stor variasjon når det gjelder hvilket volum årets vårflom kan få.

– Det er været som avgjør hvor stor vårflommen blir. Blir det en vår med moderat varme og lite regn, får vi en normal vårflom, selv om det skulle være uvanlig mye snø. Blir det derimot mye regn og varmt, kan vi få en svært stor flom selv om det er relativt lite snø i nedbørfeltet, sier Engen.