FHI har oppdaget undergruppe av coronaviruset

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier til VG at den nye undergruppen har likheter med den indiske virusmutasjonen. Foto: Berit Roald / NTB
Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier til VG at den nye undergruppen har likheter med den indiske virusmutasjonen. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Tønsberg oppdaget man en undergruppe, som har en av de samme mutasjonene som den indiske varianten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FHI melder om virusundergruppen i sin ukesrapport for uke 15. Der skriver de at det i mars ble påvist fem tilfeller med virus med samme mutasjon som man finner i den indiske varianten. En E484Q-mutasjon i spike-proteinet. Den har også store likheter med en av mutasjonene til den farlige sørafrikanske varianten, en E484K-mutasjon.

Til VG sier FHI at dette er en ny undergruppe.

– Dette er ikke den indiske varianten. Da ville vi sett mutasjon L452R og de andre endringene som kjennetegner den, i tillegg til E484Q. Dette er en genetisk undergruppe av B. 1, og vi har ikke sett at denne undergruppen har fått noe videre utbredelse, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til VG. Det er altså ikke en ny mutasjon, men en undergruppe.

Det er fortsatt ikke kjent hvordan disse mutasjonene påvirker virusets egenskaper, men siden mutasjonen har skjedd i taggen til viruset, kan det påvirke virusets egenskaper til å smitte.

Vold sier til VG at de fem tilfellene som ble oppdaget i Tønsberg trolig henger sammen.

– Dette anses som et lukket smittekluster av mindre betydning per nå, men vi følger med for å plukke opp eventuell videre utvikling, sier Vold til VG.