Venstre vil fortsatt kutte i sykelønnen

Venstre-leder Guri Melby må se at det ble intern uenighet om man skal fortsatt gå inn for å kutte i sykelønnen. – Svært umusikalsk i corona-tid, og svært uheldig i valgår, skrev Trøndelag Venstre i sin begrunnelse. Foto: Berit Roald / NTB
Venstre-leder Guri Melby må se at det ble intern uenighet om man skal fortsatt gå inn for å kutte i sykelønnen. – Svært umusikalsk i corona-tid, og svært uheldig i valgår, skrev Trøndelag Venstre i sin begrunnelse. Foto: Berit Roald / NTB Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere Venstre-lag ville at partiet skulle gå bort fra politikken om å innføre egenandel i sykelønnsordningen. De fikk ikke landsmøtet med seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Norge har verdens mest generøse sykelønnsordning og verdens høyeste sykefravær. Derfor vil vi se på muligheter for en moderat egenandel i sykelønnsordningen,» heter det nå i Venstres stortingsprogram.

Det er ikke i seg selv en forandring av Venstres politikk. Også i forrige periode ønsket partiet å kutte i sykelønnsordningen. Trøndelag Venstre, Vestland Venstre og Alta Venstre kom imidlertid alle med forslag om å kutte avsnittet.

– Svært umusikalsk i corona-tid, og svært uheldig i valgår, skrev Trøndelag Venstre i sin begrunnelse.

– Det mest fagforeningsfiendtlige partiet i landet

Også utenfor landsmøtet vekker avgjørelsen reaksjoner.

– Midt i en pandemi som særlig rammer lavtlønte arbeidsfolk synes Venstre altså at det er en god idé å svekke en rettighet som er ufattelig verdifull for arbeidsfolk og fagbevegelsen. Venstre er blitt det mest fagforeningsfiendtlige partiet i landet, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet og legger til at et slikt vedtak vil føre til at syke folk vil dra på jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sykelønnsordningen i Norge har bremset spredningen av coronaviruset. Nordmenn som har symptomer på smitte trenger ikke å være redde for om de har råd til å følge myndighetenes råd om å bli hjemme fra jobben, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik til Dagbladet.

Bør redusere arbeidsgiverperioden

Landsmøtet vedtok også at man bør vurdere å redusere arbeidsgiverperioden, mot at arbeidsgiver betaler en liten andel etter at den er over. Målet er å få langtidssyke tilbake i arbeid.

Venstres landsmøte vedtok også å avvikle det statlige bidraget til AFP. Heller ikke dette er ny politikk, men det var forslag om å fjerne det fra programmet.