Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for skogbrannfare

Det er meldt om fare for skogbrann på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland. Bildet er tatt i forbindelse med brann i terrenget i Søgne i mai i fjor.
Det er meldt om fare for skogbrann på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland. Bildet er tatt i forbindelse med brann i terrenget i Søgne i mai i fjor. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lang periode med lite nedbør og varmt vær gjør at det har blitt sendt ut gult farevarsel for skogbrannfare på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Farevarselet er bare på gult nivå. Vi kunne sendt det på oransje nivå, men forholdene oppfyller ikke kriteriene. Det er fortsatt mye snø og vått mange steder, men likevel kan det vært tørt flere steder, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.

Fredag formiddag sendte nemlig Meteorologisk institutt ut gult farevarsel. «Vær forsiktig med bruk av åpen ild», var beskjeden fra dem.

– DSB har gjort en vurdering og setter ekstra beredskap med 1 helikopter stasjonert på Ljosland fra 23. april til og med 26. april. Dette er i tillegg til Skogbrannhelikopteret som fra 15.04 står fast på Torp, skriver Skogbrann Helikopter på Twitter.

– Det at vi har sendt ut gult farevarsel skyldes en lang periode med lite nedbør og varmt vær. Det er farlig hvis det er gress som ligger igjen fra i fjor, spesielt det tørreste. Det kan være lyng rundt omkring som begynner å bli skikkelig tørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det ikke er farlig der det ligger snø, men at det kan by på problemer der det er mye sol.

– Det blir tørt og sol fremover også. Det er ingen nedbør i sikte, selv om det er nordavind og skal bli ganske kjølig fremover.

– Hva blir viktig å huske på for folk?

– Det er å ta hensyn, for det kan være tørt. Man skal være veldig forsiktig med bruk av åpen ild. På denne tiden av året er det ganske vanlig at det kan skje.