Strid om burhøns i Venstre

Bare 9 prosent av norske høner er i dag i bur, ifølge tall hentet inn av Norsk Fjørfelag. Foto: Marit Hommedal / NTB
Bare 9 prosent av norske høner er i dag i bur, ifølge tall hentet inn av Norsk Fjørfelag. Foto: Marit Hommedal / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre vil forby produksjon av egg fra høner i bur, står det i forslaget til nytt Venstre-program. Det er flere i partiet skeptisk til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi vil forby produksjon av egg fra burhøner, fordi dette er dyrehold som ikke samsvarer med god dyrevelferd», står det i programutkastet til Venstre, skriver Adresseavisen.

Trøndelag Venstre går inn for å fjerne forbud-setningen i programmet. Unge Venstre er blant dem som vil kjempe for å beholde den.

– Det er for få partier som tar kampen for dyrevelferd i landbruket. Vi mener det ikke er noe å trakte etter å være stengt inne på liten plass uten å kunne flakse fritt, sier Unge Venstre-leder, Sondre Hansmark til avisen.

De fleste eggprodusenter i landet driver med frittgående høns, som følge av at dagligvarekjedene har bestemt seg for å kun selge egg fra frittgående høns. Bare 9 prosent av norske høner er i dag i bur, ifølge tall hentet inn av Norsk Fjørfelag.

Trøndelag Venstre argumenterer med at forbudet er unødvendig. Sammen med distriktsutvalget i Venstre foreslår de å stryke hele burhøns-forbudet fra programmet.

– Vi ønsker ikke punktet om burhøns fordi det skaper et bilde fra Venstre om at burhøns er et viktig problem i landbruket. Det er det ikke. For det er nesten ikke burhøns igjen, sier Bjørn Ola Holm, politisk nestleder i Trøndelag Venstre.