Janssen-vaksinen blir sendt til Norge igjen – blir trolig ikke brukt på en stund

En boks med Janssen-vaksinen på et lager i Ungarn.
En boks med Janssen-vaksinen på et lager i Ungarn. Foto: Szilard Koszticsak / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Johnson & Johnson opplyser at de starter opp igjen utrullingen av sin Janssen-vaksine i Europa. Men i Norge er vaksinen fortsatt på midlertidig pause.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at EUs legemiddelbyrå EMA tirsdag ba om at risikoen for bivirkninger med blodpropp og lavt antall blodplater skulle føres opp i pakningsvedlegget, gjenopptas utrullingen, opplyser selskapet.

Produsenten skriver at den vil oppdatere pakningsvedlegget slik EMA ber om.

EMA konkluderte med at vaksinens nytteverdi er større enn risikoen for sjeldne bivirkninger.

Ikke tatt i bruk i Norge

Vaksinen er ikke tatt i bruk i Norge ennå, selv om vi har fått doser, og nå vil få flere. Det er besluttet en midlertidig pause i bruken av både den og AstraZeneca-vaksinen, som bygger på samme teknologi.

AstraZeneca-vaksinen er satt på pause fram til et ekspertutvalg har konkludert om AstraZeneca-vaksinen, som bygger på samme teknologi. Folkehelseinstituttet har allerede rådet regjeringen til å stanse bruken av den.

Utvalget leverer sin rapport 10. mai, og trolig kommer også Janssen-vaksinens framtid i Norge til å bli avgjort da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB har vært i kontakt med Helse- og omsorgsdepartementet og FHI med spørsmål om utrullingen av Janssen-vaksinen og om det vil være aktuelt å ta den i bruk før i mai, uten å få svar på det.

Satt på pause

Etter at produsenten selv satte utrullingen til Europa på pause, ble også bruken av den midlertidig stanset i Norge, allerede før vi hadde tatt den i bruk.

Vaksinen er en vektorvaksine, og bivirkningene ses i sammenheng med de bivirkningene norske forskere har påvist hos AstraZeneca-vaksinen.

Selv om det er flere likheter mellom de to vaksinene som er satt på pause, er det også forskjeller. Janssen-vaksinen bruker et menneskelig adenovirus, mens AstraZeneca bruker et adenovirus fra sjimpanser.

I tillegg er det forskjeller i pigg-proteinene med corona-arvestoff de to vaksinene bruker, opplyste EMA tirsdag.