Nyt finværet nå – for snart venter kulde og nedbør fra vest

– April kan skifte voldsomt, og ha store variasjoner. Selv om det er fint nå, er det ikke mange dagene til det kan komme snø ganske lavt ned i terrenget. Og det er jo skiføre fremdeles enkelte steder i Oslomarka! Folk glemmer lett hvordan april er, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss. Foto: Berit Roald / NTB
– April kan skifte voldsomt, og ha store variasjoner. Selv om det er fint nå, er det ikke mange dagene til det kan komme snø ganske lavt ned i terrenget. Og det er jo skiføre fremdeles enkelte steder i Oslomarka! Folk glemmer lett hvordan april er, sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss. Foto: Berit Roald / NTB Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyt finværet de neste par dagene, for snart snur det – igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Finværet fortsetter mandag og deler av tirsdagen. Men så kommer det et nedbørsområde fra vest som vil bryte det ned, advarer statsmeteorolog Kristen Gislefoss som sier det vil bli kaldere og med risiko for nedbør.

Vestlandet får første forsmak, før det blir væromslag i østlandsområdet natt til onsdag. Men det er jo nettopp typisk for april måned, påpeker værmelderveteranen overfor NTB.

– April kan skifte voldsomt, og ha store variasjoner. Selv om det er fint nå, er det ikke mange dagene til det kan komme snø ganske lavt ned i terrenget. Og det er jo skiføre fremdeles enkelte steder i Oslomarka! Folk glemmer lett hvordan april er, sier Gislefoss lunt.

Sjekk været der du bor

Kalde netter

Helgen har vært preget av sol og varme temperaturer mange steder rundt om, og lokket folk ut på uteserveringer – der det er tillatt å holde åpent, eller bare å sitte i solvarmen i parker og på bryggekanter for eksempel i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk er lei av å være inne. Men selv om det er ganske høye dagtemperaturer, så har det vært kaldt i høyereliggende områder, sier Gislefoss, og legger til at prisen for de siste dagers finvær, med lite vind og klart vær, er lavere temperaturer nattetid.

Han blar fram noen eksempler fra rundt om: Natt til søndag hadde Sandhaug, som ligger på Hardangervidda i Hordaland, minus 14,8 grader. På Finnmarksvidda lå temperaturen på minus 10–11 grader, Rena hadde minus 7,1, Tynset minus 5,8 og Drevsjø i Hedmark minus 9,3.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mest sol i Oslo

Lørdag meldte Meteorologisk institutt på Twitter at man kunne se nesten hele Norge fra verdensrommet – så klart var det:

«I dag er det bare Agder og nordligste del av Finnmark som har gjemt seg under skydyna».

Meteorologene har også hatt « vareopptelling » over antall soldager hittil i april, og der leder Oslo med hele 128 timer med sol, mot 81 timer i Bergen og 42 timer i Tromsø.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Farevarsel fredag

Samtidig er ikke nedbør å forakte nå: Det er rimelig tørt, selv om det fortsatt er snø mange steder. Fredag sendte Meteorologisk institutt ut farevarsel av gul grad for lokal gressbrannfare i snøfrie områder østafjells.

Gult farenivå innebærer moderat fare, men betyr likevel at vegetasjon lett kan antennes og store områder bli berørt.

– Også på Vestlandet kan det komme til å bli sendt ut farevarsel for gress- og lyngbrann. Vi er obs på situasjonen, sier Kristen Gislefoss og minner om bålforbudet for skog og utmark som trådte i kraft 15. april.