Professor: Vaksineplanen bør endres etter trøbbel med Johnson & Johnson-vaksinen

Økonomiprofessor Steinar Holden mener Norge må endre vaksinestrategien etter leveransetrøbbel. Foto: Vidar Ruud / NTB
Økonomiprofessor Steinar Holden mener Norge må endre vaksinestrategien etter leveransetrøbbel. Foto: Vidar Ruud / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomiprofessor Steinar Holden mener det haster med å ta grep om vaksineplanen ettersom Johnson & Johnson-vaksinen ikke kommer til Europa som planlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holden, som leder ekspertgruppen som har vurdert samfunnsøkonomiske konsekvenser av coronapandemien, mener vaksinene i Norge bør fordeles annerledes, melder NRK.

– Nå blir det større knapphet på vaksiner. Derfor er det enda viktigere at vaksinen blir brukt på en effektiv måte. Det er to grep som kan bidra til det – lengre avstand i tid mellom dose en og to, og en sterkere skjevfordeling geografisk, sier han.

Det har vært knyttet store forventninger og forhåpninger til Johnson & Johnson-vaksinen, men etter et fåtall alvorlige sykdomstilfeller er det nå full stans i leveransen til Europa.

Det betyr at vaksineringen kan være forsinket i opptil tolv uker. Bare i juni skulle det komme én million doser fra denne produsenten, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

– Det overrasker meg ikke. Hittil har det gått veldig fort og vi har vært veldig heldige. Det at det blir hindringer underveis må man regne med, sier immunolog og professor Anne Spurkland ved Universitetet i Oslo.