Vaksineprofessor: Utenkelig at FHI godkjenner J & J-vaksinen torsdag

Johnson & Johnson-vaksinen i bruk på et vaksinesenter i New York. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB
Johnson & Johnson-vaksinen i bruk på et vaksinesenter i New York. Foto: Mary Altaffer / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet har varslet en avgjørelse rundt Johnson & Johnson-vaksinen torsdag. Det blir trolig ingen godkjennelse da, mener vaksineprofessor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruken av vaksinen er satt på vent i USA, mens produsenten selv har varslet at den utsetter utrullingen av vaksinen til Europa. Den skulle ha kommet til Norge i midten av april.

Folkehelseinstituttet opplyser at det vil bli tatt en avgjørelse både om Johnson & Johnson-vaksinen og AstraZeneca-vaksinen torsdag.

Den amerikanske vaksinen granskes etter svært sjeldne, men alvorlige sykdomsforløp som minner om bivirkningene norske forskere mener skyldes AstraZeneca-vaksinen.

– Skjønner det veldig godt

Anne Spurkland, immunolog og professor ved Universitetet i Oslo, tror ikke FHI vil godkjenne vaksinen nå.

– Når det allerede har kommet signaler som peker i retning av at Johnson & Johnson-vaksinen kan gi samme bivirkninger som AstraZeneca, skjønner jeg veldig godt både at den settes på vent og at utrullingen stanses, sier hun til VG.

– Jeg tror at Folkehelseinstituttets vurdering vil sammenfalle med FDA og Johnson & Johnson. Samtidig tror jeg at FHIs avgjørelse ville blitt fattet helt uavhengig av hva de velger å gjøre i USA, sier Spurkland.