Nå kommer koronakommisjonens dom: – Håper det blir en saklig debatt

Stener Kvinnsland er leder for koronakommisjonen som onsdag leverer sin sluttrapport. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Stener Kvinnsland er leder for koronakommisjonen som onsdag leverer sin sluttrapport. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I elleve måneder har Stener Kvinnsland og Norges koronakommisjon gransket håndteringen av pandemien. Onsdag leverer de sin rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper at det skal bli en saklig og ordentlig debatt som ikke fokuserer på de feile tingene. Og som fokuserer på lærevillighet og forbedring, sier Kvinnsland til NTB.

Den rutinerte helsetoppen har ledet kommisjonen som har sett på hvordan Norge har taklet pandemien. Onsdag leverer de sine konklusjoner, råd og anbefalinger til regjeringen.

– Jeg tror det er masse å lære. Og forhåpentligvis mange brukbare konklusjoner, sier lederen for granskningskommisjonen, som har tolv medlemmer.

Hemmelighetsfull

Regjeringen har allerede tatt noe selvkritikk, for eksempel når det gjelder tilgangen til smittevernutstyr og importsmitte.

Men Kvinnsland vil foreløpig ikke si om det blir en kritisk rapport.

– Jeg vil ikke svare på det. Jeg håper den oppfattes som saklig.

– Er det noen som har grunn til å være bekymret?

– Det får du vite på onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Behov for flere granskninger

Kvinnsland understreker at det bare er en del av pandemien de har fulgt skikkelig grundig, først og fremst de første månedene.

Og han har allerede gjort det tydelig at det er behov for å se nærmere på flere deler av håndteringen, blant annet vaksinasjonsstrategien.

– Vi har sett på alt som ligger forut for 12. mars i fjor, med hvor forberedt man var. Så er det selve nedstengningen av landet 12, mars, og så er det gjenåpningen som ble lagt fram i mai i fjor. På de områdene er det en klassisk dybdegranskning.

Bevegelig mål

Kommisjonen har også sett på tiden som fulgte. Men der er det vanskeligere å konkludere, siden koronaen langt ifra er ferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer hele tiden nye elementer inn som påvirker bildet. Og det å granske under sånne forutsetninger er for så vidt greit, men det vil alltid være en usikkerhet ved det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tenker du at det bør komme en ny, helhetlig granskning, sånn som dere har gjort?

– Det vil jeg jo håpe. Om det skal gjøres noe i mellomtiden, så er det opp til regjeringen. Men en bør jo legge opp til at man på et eller annet tidspunkt får en mer trygg fasit.

– Stort ansvar

Koronakommisjonen begynte for alvor arbeidet 1. juni i fjor og har jobbet fram til slutten av mars. Det er deres endelige rapport som leveres onsdag.

– Det er klart jeg er spent. Jeg både gruer og gleder meg, men jeg gleder meg vel mest. For dette er et stort ansvar som det kan være greit å få lagt av seg.

Kvinnsland håper rapporten kan være nyttig på to måter:

– For det første, at det er korrekt historieskrivning. Det er alltid viktig. Det andre er jo at vurderingene oppfattes som holdbare og gode.

– No comments

– Tror du det er mange som blir overrasket over det dere kommer med?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det tør jeg ikke ha så sterke formeninger om. Problemstillingene er jo ganske belyst ute i offentligheten gjennom dette året. Hovedtemaene vil vel bli oppfattet som kjente. Det vil være avhengig av hvilket ståsted man har, tenker jeg.

– Så det kommer ikke noen bomber, ting som dere har avdekket som ingen har hørt om før?

– No comments.