Fare for storstreik fra søndag – fristen i meklingen nærmer seg

LO-leder Peggy Hessen Følsvik (bak) og NHO-sjef Ole Erik Almlid møtes til dyst i årets lønnsoppgjør. Her på en pressekonferanse på Hotel Opera i Bjørvika da meklingen startet fredag.
LO-leder Peggy Hessen Følsvik (bak) og NHO-sjef Ole Erik Almlid møtes til dyst i årets lønnsoppgjør. Her på en pressekonferanse på Hotel Opera i Bjørvika da meklingen startet fredag. Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag mekler LO, YS og NHO om lønnen til norske arbeidere på andre og siste dag. Hvis de ikke blir enige, blir det storstreik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets oppgjør er et såkalt mellomoppgjør, der det kun forhandles om lønn. Coronapandemien gjør forhandlingene ekstra utfordrende også i år.

NHO foreslår en lønnsøkning på 2,2 prosent for å sikre konkurransedyktighet opp mot utenlandske aktører.

Det vil reelt sett være en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år. Derfor krever LO en lønnsøkning på minst 2,8 prosent.

I tillegg krever LO et løft for lavtlønte. Ifølge FriFagbevegelse blir dette trolig det avgjørende punktet i meklingen. NHO er imot at det skal gis i det hele tatt og krever at det skal omfatte færre enn tidligere år hvis det skal gis.

Kan bli omfattende busstreik

Til sammen kan rundt 31.500 arbeidstakere blir tatt ut i streik i første omgang dersom partene ikke kommer i mål med meklingen. Fristen er ved midnatt natt til søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO forhandler på vegne av 180.000 arbeidstakere i NHO-bedrifter. 23.500 LO-medlemmer blir tatt ut i streik fra søndag morgen klokken 6 dersom det ikke blir enighet.

Ettersom de færreste jobber søndag, vil streiken i hovedsak merkes fra mandag morgen.

Både LO og YS tar ut bussansatte, og LO tar i tillegg ut medlemmer fra ferjetrafikken. YS, som tar ut 5.500 bussjåfører, har uttalt at en streik trolig vil føre til alle rutebusser står fra søndag morgen.

Også i høst streiket bussjåførene i Oslo og Viken. Den streiken varte fra 20. september til 1. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere bransjer rammes

Også i bransjer som bygg og anlegg, mat- og drikkeproduksjon, samt enkelte industribedrifter, blir det tatt ut arbeidstakere til streik. LO velger imidlertid å skjerme hardt coronarammede næringer som reiseliv og restaurant.

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har en formidabel oppgave med å få enighet mellom partene. Det er ventet at meklingen kan komme til å gå på overtid.

Forhandlingene som pågår nå i det såkalte frontfaget, er svært viktige fordi de danner en ramme for lønnsøkningen, og dermed legger normen for andre sektorer. I slutten av april skal offentlig sektor begynne sine lønnsforhandlinger.