Oljestrid i KrF – Mener partiet kopierer MDGs oljepolitikk

KrF skal på landsmøtet ta stilling til om partiet skal gå inn for stans i tildelingen av nye letelisenser på norsk sokkel. På bildet ser vi plattformen som benyttes på gassfeltet Aasta Hansteen. Foto: Marit Hommedal / NTB
KrF skal på landsmøtet ta stilling til om partiet skal gå inn for stans i tildelingen av nye letelisenser på norsk sokkel. På bildet ser vi plattformen som benyttes på gassfeltet Aasta Hansteen. Foto: Marit Hommedal / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF-fylker langs hele kysten vil skrote programforslaget om sluttdato for oljeleting. I Rogaland frykter partiet en tøff valgkamp om forslaget blir stående.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det brygger opp til oljestrid på KrFs heldigitale landsmøte i slutten av april, skriver Dagen. Der skal det avgjøres om partiet skal si nei til alle tildelinger av oljelisenser i nye områder i neste stortingsperiode.

Forslaget vakte sterke reaksjoner da det ble lansert i høst, særlig i Rogaland. Der sier fremstående KrF-ere at det vil bli svært vanskelig å drive valgkamp om forslaget blir stående.

Både Møre og Romsdal, Troms og Finnmark og Rogaland har foreslått å stryke hele punktet om lisens-stopp fra programmet. Redaksjonskomiteen har endret punktet, og tatt bort setningen om at «storskala petroleumsaktivitet på norsk sokkel går inn i en sluttfase». Men lisens-stansen er blitt stående.

I Rogaland er man ikke fornøyd med at dette punktet fortsatt er med.

– Jeg tror jeg snakker for veldig mange i Rogaland som er skeptiske til at KrF skal legge seg tett opp mot MDG i olje- og energipolitikken, sier bystyrerepresentant Marie Ljones Brekke i KrF i Stavanger.

KrFs gruppeleder i Stavanger bystyre, Henrik Halleland, sa i november at forslaget ville gjøre det vanskelig å drive valgkamp i oljefylket.

De siste tre årene er det delt ut over 200 oljelisenser, på fagspråket utvinningstillatelser i Nordsjøen, Norskehavet og sørlige deler av Barentshavet.