Utvalg: – Større skjevfordeling av vaksiner vil gi færre dødsfall

– Hvis målet er å få færrest mulig døde bør man ha en betydelig skjevfordeling. Hvis man ikke skal gjøre det må det være fordi man mener at andre ting som går i en annen retning er viktigere, sier professor Steinar Holden. Foto: Vidar Ruud / NTB
– Hvis målet er å få færrest mulig døde bør man ha en betydelig skjevfordeling. Hvis man ikke skal gjøre det må det være fordi man mener at andre ting som går i en annen retning er viktigere, sier professor Steinar Holden. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere vaksiner til områder med mye smitte vil gi færre dødsfall og sykehusinnleggelser, mener regjeringens eget ekspertutvalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg vil en større skjevfordeling gi raskere nedtrapping av de strengeste tiltakene. Det viser Holden-utvalgets siste rapport, skriver VG.

– Det er store forskjeller i smittenivå mellom ulike områder i landet. Da er det slik at betydningen av å ha en vaksine er størst i de områdene hvor det er høy risiko for å bli smittet, sier økonomiprofessor Steinar Holden til VG.

Rapporten ble levert 15. mars, men publisert onsdag , som del av det faglige grunnlaget for regjeringens gjenåpningsstrategi.

Utvalget har sammen med FHIs modelleringsgruppe regnet på å gi mange flere vaksiner de samme områdene som FHI og regjeringen i mars gikk inn for å gi noen flere vaksiner til.

– Hvis målet er å få færrest mulig døde bør man ha en betydelig skjevfordeling, sier Holden.

I et scenario der de seks hardest rammede Oslo-bydelene og fire Viken-kommunene fikk 200 prosent flere vaksiner fram til de over 45 år er vaksinert, estimerer de 10 prosent færre sykehusinnleggelser, 15 prosent færre smittede og 8 prosent færre dødsfall.