Eget coronasertifikat kan bli aktuelt for vaksinerte og immune

Regjeringen jobber med å utarbeide et eget coronasertifikat til nordmenn som er vaksinerte eller immune mot covid-19. Det kan også bli aktuelt med egne råd som kun vil gjelde for fullvaksinerte.
Regjeringen jobber med å utarbeide et eget coronasertifikat til nordmenn som er vaksinerte eller immune mot covid-19. Det kan også bli aktuelt med egne råd som kun vil gjelde for fullvaksinerte. Foto: Torstein Bøe / NTB

Nordmenn som er vaksinert eller har immunitet etter sykdom, kan få et coronasertifikat, sier statsministeren. Det jobbes også med egne råd for fullvaksinerte.

– For å kunne dokumentere at vi er vaksinert, at vi har tatt en coronatest, eller har naturlig immunitet etter gjennomgått covid-19, jobber vi nå med å lage et coronasertifikat, sier statsminister Erna Solberg (H).

Hun peker på at den norske løsningen vil være i tråd med EUs digitale Grønne Sertifikat. Det har vært en klar ambisjon fra EU og WHO at den europeiske løsningen skal være tilpasset en internasjonal løsning.

– Regjeringen utreder om en forenklet utgave av et coronasertifikat også kan brukes nasjonalt for å kunne åpne opp mer og raskere, gjennom digital dokumentasjon av test- og vaksinestatus, sier statsministeren.

Hun legger også til at regjeringen vurderer nye råd som er tilpasset alle nordmenn som er fullvaksinert mot covid-19.

– Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet er i gang med å vurdere kunnskapsgrunnlaget og vil oppdatere sine råd så snart det er forsvarlig. Det kan for eksempel være aktuelt å åpne opp for fritak fra hjemmekontor og at en husstand kan få besøk av flere.

– Vi må også se på reglene for smittekarantene, innreisekarantene og ventekarantene for dem som er vaksinert. Dette vil vi altså komme tilbake til, sier hun.

Personvernpolicy