Mann lå død i ni år – Vedum vil ha gjennomgang hos offentlige etater

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener offentlige etater bør følge opp for å lære av historien der en mann ble funnet død etter ni år i en leilighet i Oslo.
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener offentlige etater bør følge opp for å lære av historien der en mann ble funnet død etter ni år i en leilighet i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Historien om mannen som ble funnet i leiligheten ni år etter at han døde, må få et etterspill, mener Sp. Partiet ber etater se på rutinene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var NRK som i helgen fortalte historien om mannen i slutten av 60-årene som ble funnet død i en leilighet øst i Oslo. Melkekartonger i kjøleskapet var stemplet med dato i 2011.

– Alarmklokkene kunne ringt i mange etater. Ingen ønsker at dette skulle skje, sa Vedum i Stortingets spørretime onsdag.

Nå oppfordrer han arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til å be offentlige etater som Nav og Skatteetaten om å gå gjennom rutinene sine for å hindre at lignende hendelser skjer igjen.

– Ikke med en kritisk pekefinger, men som en positiv oppfordring, sa Sp-lederen, som understreker at han ikke er ute etter å plassere skyld.

Digitalisering reduserer kontakt

Vedum mener effektivisering og digitalisering i samfunnet gjør at det kan bli vanskeligere å se mennesker som sliter.

– Vi kan ikke digitalisere oss bort fra mennesker. Så da må vi se hva vi kan gjøre for å unngå at slike ting skjer, sier Vedum til NTB. Han påpeker at lav digital kompetanse kan gjøre det vanskeligere for mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at de offentlige etatene har menneskelig kontakt, at de ikke trekker seg for langt vekk fra enkeltpersoner.

Vil følge opp

Røe Isaksen stiller seg positiv til å be om en gjennomgang for å søke lærdom av det som skjedde. Han bekreftet at han vil be underliggende etater om å gå gjennom sine rutiner.

– Ja, det synes jeg vi burde gjøre. Ta en sjekk om offentlige etater kan endre rutinene for å se om vi kan oppdage slike ting, sa Røe Isaksen.

Han mener likevel at ensomhet først og fremst ikke kan håndteres gjennom offentlige etater, men at det går inn i en større diskusjon om hvordan vi som samfunn innretter oss og hvilket ansvar som påhviler den enkelte.

– Omtanke, bekjempelse av ensomhet og det å bry seg – det er ikke noe vi kan løse gjennom lovparagrafer, sa Røe Isaksen.