Tom Hagen kan forbli drapssiktet på ubestemt tid

Politiet beslagla boligen til Tom Hagen i lengre tid før han fikk flytte tilbake igjen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Politiet beslagla boligen til Tom Hagen i lengre tid før han fikk flytte tilbake igjen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskerne som mener Tom Hagen har drept ektefellen Anne-Elisabeth Hagen, har ingen planer om å frafalle siktelsen mot 70-åringen i overskuelig framtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siktelsen mot Tom Hagen er opprettholdt. Siktelsen gjelder drap eller medvirkning til drap og overtredelser av våpenlovgivningen. Utover dette har vi ingen kommentar til mistankegrunnlaget, sier politiinspektør Gjermund Hanssen til NTB.

Den 28. april er det ett år siden Tom Hagen ble pågrepet av politiet og siktet for å ha drept ektefellen Anne-Elisabet Hagen. Pågripelsen skjedde halvannet år etter at den 68 år gamle kvinnen forsvant fra hjemmet sitt i Sloraveien på Lørenskog.

Fram til pågripelsen av milliardæren og investoren Tom Hagen var saken blitt etterforsket som en bortføring foretatt av ukjente gjerningspersoner som i bytte mot kryptovalutaen monero skrev de ville slippe kvinnen fri. Men politiet kom til slutt ingen vei med det sporet og tok ut siktelse mot Tom Hagen.

Ubestemt tid

Hvor lenge de kan opprettholde den alvorlige siktelsen, vil ikke politiet svare konkret på, men bare viser til bestemmelsene i straffeprosessloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Påtalemessig avgjørelse tas først når saken anses tilstrekkelig opplyst og ferdig etterforsket. Dette er en fortløpende vurdering som gjøres underveis i etterforskningen, sier Hansen.

I Norge har drap ingen foreldelse, så Hagen kan forbli drapssiktet resten av sitt liv dersom politiet ikke avslutter etterforskningen. Hagen skal etter menneskerettskonvensjonen anses uskyldig inntil det motsatte er bevist, men politiet mener etter ett år fremdeles at de har skjellig grunn til å mistenke ham for drap eller medvirkning til drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor sommer sa Nedre Romerike tingrett seg nok en gang enig i politiets oppfatning da den ga etterforskerne medhold i ønsket om å beslaglegge Hagens hus. Hagen anket ikke avgjørelsen.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Opptak: Politiet mener Hagen-saken bærer preg av en tydelig planlagt villedning

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen tidsfrist

Etterforskningen er omfattet av et betydelig hemmelighold. I fjor høst ble det kjent at det var minst 20.000 hemmeligstemplede dokumenter i saken da Tom Hagens barn gikk til domstolen for å kreve innsyn i etterforskningen mot faren.

– Dette er en svært alvorlig straffesak hvor politiet har en klar etterforskningsplikt både av hensyn til fornærmede, pårørende og samfunnet for øvrig. Etterforskningen vil pågå så lenge det er relevante etterforskningsskritt å utføre. Vi ønsker ikke å angi noen tidsfrist for dette, sier Gjermund Hansen.

Hagens forsvarer, advokat Svein Holden, har lenge vært kritisk til politiets etterforskning, men svarer diplomatisk at han er trygg på at politiet vil sjekke klienten ut av saken.

– Tom Hagen synes det er bra at politiet fortsatt etterforsker saken med en betydelig innsats. Det er naturligvis belastende for ham å ha status som siktet, men vi er trygge på at politiet vil klarlegge at han ikke har noe å gjøre med bortføringen av Anne-Elisabeth Hagen, sier forsvarer Svein Holden til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dramatisk vending

Pågripelsen av ektemannen var en dramatisk vending i saken, men bevisene mot 70-åringen er av to rettsinstanser vurdert som for svake. Selv nekter Hagen for at han har noe med saken å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidslinje i forsvinningssaken i Lørenskog

* 31. oktober 2018: Anne-Elisabeth Hagen (68) forsvinner fra sitt hjem i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog. Hun skal ha forsvunnet fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30. Ektemannen – forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen – kommer hjem rundt klokka 13.30 og varsler politiet en drøy halvtime senere.

* 9. januar 2019 går politiet ut offentlig og bekrefter at Anne-Elisabeth Hagen hadde forsvunnet fra sitt hjem ti uker tidligere. Politiet hadde holdt etterforskningen hemmelig og begrunnet det med grove trusler mot kvinnens liv og helse. Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og fremsatt grove trusler i et brev etterlatt på stedet.

* 11. februar 2019 blir det kjent at det hadde vært ny kontakt mellom antatte gjerningspersoner og Anne-Elisabeth Hagens familie på en ny plattform. Det er fortsatt kun snakk om enveiskommunikasjon.

* 26. juni 2019 opplyser politiet at de har endret hovedteori i saken. Politiet anser det som mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

* 6. august 2019 opplyser bistandsadvokat Svein Holden at Hagen-familien har kontakt med kidnapperne, men at det fortsett ikke er gitt bevis på at hun lever. Holden formulerer det slik at det «sies klart» at hun er i live.

* 28. august 2019 går politiet ut med opplysninger om skosåleavtrykk de mener kan være avsatt av en gjerningsperson.

* 13. september 2019 blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningspersoner.

* 24. september 2019 opplyser politiet at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

* 17. oktober 2019 går politiet ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

* 18. oktober 2019 blir det kjent at vitner er innkalt til å avgi DNA-prøve i forbindelse med politiets etterforskning av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

* 24. oktober 2019 opplyser politiet at de har en formening om hva slags type printer som ble brukt til å skrive ut trusselbrevet som ble funnet i hjemmet til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

* 25. oktober 2019 møter etterforskningsledelsen og representanter fra Kripos hos riksadvokat Tor-Aksel Busch for å diskutere forsvinningssaken. Samme dag blir det opplyst at politiet mener de har funnet spor fra tidlig på sommeren 2018 knyttet til løsepengekravet i Hagen-forsvinningen.

* 22. januar 2020: I Kripos' nasjonale drapsstatistikk står forsvinningssaken omtalt som et uoppklart drap.

* 5. mars 2020 opplyser politiet at forsvinningssaken har hatt en samlet kostnad på 19 millioner kroner for politiet.

* 28. april 2020: Ektemannen Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap. Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke funnet. Hagen avviser enhver befatning med konas forsvinning.

* 29. april 2020: Nedre Romerike tingrett varetektsfengsler Tom Hagen i fire uker. Hagen anker fengslingen.

* 7. mai 2020: Eidsivating lagmannsrett vil løslate Hagen, men politiet anker kjennelsen til Høyesterett. Hagen blir dermed sittende i varetekt til Høyesterett har behandlet saken.

* 8. mai 2020: Politiet opplyser at en mann i 30-årene med relasjon til Tom Hagen ble pågrepet 7. mai. Mannen blir siktet for drap eller medvirkning til drap og har ifølge politiet IT- og kryptovalutakompetanse. Samme dag forkaster Høyesterett påtalemyndighetens anke, og Tom Hagen løslates.

9. mai: Mannen i 30-årene blir løslatt etter avhør, og siktelsen mot ham endres til medvirkning til grov frihetsberøvelse av Anne-Elisabeth Hagen.

Nedre Romerike tingrett fengslet Hagen ut fra skjellig grunn til mistanke om drap eller medvirkning til drap på ektefellen. Tom Hagen anket til lagmannsretten, som ikke delte politiets oppfatning om dette og løslot ham.

Politiet tok saken til Høyesterett, men heller ikke der delte dommerne etterforskernes syn og forkastet anken. Etter elleve dager i varetekt ble Hagen ble løslatt og har siden vært på frifot.

Politiet har flere ganger sagt at de ønsker å avhøre Hagen igjen, men 70-åringen nekter.

Sentrale spor fremdeles

Politiadvokaten sier det fremdeles pågår etterforskning i saken. Både tekniske og taktiske spor er fremdeles til vurdering, og politiet får fortsatt inn ny informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter politiets oppfatning er det fortsatt en rekke relevante etterforskningsskritt å utføre som kan bidra til å opplyse saken, sier politiadvokaten.

De samme sporene som ble lagt vekt på da politiet gikk offentlig ut om forsvinningen i januar 2019, er fremdeles helt sentrale i politiets etterforskning.

– Både trusselbrevet, kommunikasjon i kryptovaluta og tekniske spor fra åstedet anses som sentrale og handlingsrelaterte spor i saken. Disse er derfor høyt prioritert og noe vi fortsatt jobber med, sier politiadvokaten.

Video: Politiadvokat om løslatelsen i Hagen-saken: – Vi er overrasket