Russland reagerer sterkt på at Bergen Engines-salget ble stoppet

Fabrikklokalene til Bergen Engines AS. Foto: Bjørnar Morønning / NTB
Fabrikklokalene til Bergen Engines AS. Foto: Bjørnar Morønning / NTB

– Dette er nedslående nyheter og spinkel argumentasjon fra norsk side, uttaler russisk UD etter at regjeringen sa nei til oppkjøpet av Bergen Engines.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Avtalen var kun kommersiell. Målet var å bringe det norske selskapet Bergen Engines til nye markeder, heter det i en uttalelse fra Maria Zakharova, talskvinne for russisk UD, skriver E24/BT.

Hun viser til at motorfabrikken «i henhold til norske reguleringsmyndigheter ikke er underlagt norske eksportrestriksjoner».

Videre i uttalelsen, som er tilgjengelig på den russiske ambassaden i Oslo sine hjemmesider, fremgår det at salgsstoppet, ifølge russisk side, inngår i en rekke av lignende eksempler på blokkering fra Norges side.

– De siste årene har norsk næringsliv avstått fra å implementere nye prosjekter med russiske partnere, selv i områder der det ikke finnes sanksjoner, sier Zakharova.

Hun gir uttrykk for at det som har skjedd er «upassende politisk innblanding i samarbeid som kun er forretningsmessig».

Kommentaren fra russisk side er som forventet, sier forsvarspolitisk talsmann Hårek Elvenes (H) til NTB.

– Noe annet ville vært overraskende. Det russiske selskapet som ønsket å kjøpe Bergen Engines, har nære forbindelser med makthaverne i Kreml. Å bruke selskapets teknologi til russiske militære formål ville vært skadelig for allierte sikkerhetsinteresser, sier han.

I forrige uke kunngjorde regjeringen at de stanser kjøpet av motorfabrikken på Hordvikneset i Bergen til et russiskkontrollert selskap med hensyn til nasjonal sikkerhet.

Personvernpolicy