Ankesaken om hytteeiere i Sverige går for lagmannsretten i mai

Mange nordmenn har fritidsboliger i Sverige de ikke har kunnet besøke uten å måtte gjennomføre karantene etterpå. Dette bildet er tatt på Koster før coronaen. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB
Mange nordmenn har fritidsboliger i Sverige de ikke har kunnet besøke uten å måtte gjennomføre karantene etterpå. Dette bildet er tatt på Koster før coronaen. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgarting lagmannsrett skal 10. mai behandle søksmålet mot staten fra nordmenn som har hytte i Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 1.000 hytteeiere står bak søksmålet knyttet til karanteneplikt ved bruk av fritidseiendommer over landegrensen.

– Dette har vært en lang og frustrerende kamp mot overmakten, sier Heidi Furustøl og Einar Rudaa, talspersoner i foreningen Norske Torpare.

Saksøkerne vant fram i Oslo tingrett i februar. Tingretten mente at staten ikke har begrunnet karanteneplikten for hytteeierne godt nok. Staten anket tingrettens avgjørelse. Det er satt av tre dager til ankesaken i lagmannsretten.

Samtidig kommer foreningen med en klar oppfordring til helseminister Bent Høie.

– Vi unner Bent Høie å slappe av på hytta

Så lenge nordmenn med fritidsboliger ikke får lov til å overnatte på sine eiendommer, bør heller ikke Bent Høie få dra fra Oslo til hytta i Rogaland på overnattingstur, mener foreningen.

– Vi har bare bedt om å få lov å kjøre direkte til eiendommen vår, være der uten nærkontakter og bare få lov til å overnatte, så vi kan få reparert skadene på eiendommene etter en lang vinter med vannskader, museinvasjon og innbrudd. Vi unner Bent Høie å slappe av på hytta, men kontrasten til oss blir så absurd, sier de.

– Det bør gis dispensasjon for at vi som har fritidshjemmet vårt over grensen kan overnatte slik som Høie gjør, sier de to talspersonene.