FHI slår alarm: – Flyselskaper hindrer smittesporing

Det ungarske flyselskapet Wizz Air beskyldes for å ikke samarbeide med norske myndigheter om smittesporing, men de avviser kritikken og sier de «gjør alt de kan». Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Det ungarske flyselskapet Wizz Air beskyldes for å ikke samarbeide med norske myndigheter om smittesporing, men de avviser kritikken og sier de «gjør alt de kan». Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB

Folkehelseinstituttet mener flyselskapene Wizz Air, Delta Airlines, Ethiopian Airlines og Pegasus hindrer norsk smittesporing.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekymringsmeldingen kommer i en epost til Helsedirektoratet fra seniorrådgiver Emily MacDonald ved avdeling for smittevern og beredskap i FHI, melder Dagens Næringsliv.

– De aller fleste transportselskaper er velvillige og imøtekommer vår henvendelse om passasjerlister når vi kontakter dem. Dessverre er det noen gjengangere som aldri eller for sent etterkommer vår henvendelse, skriver MacDonald.

Disse gjengangerne er Wizz Air, Delta Airlines, Ethiopian Airlines og Pegasus, ifølge MacDonald.

Dagen etter at eposten er sendt 2. mars svarer Helsedirektoratet at de verken har instruksjonsmyndighet eller sanksjonsmuligheter overfor selskapene som ikke samarbeider.

Wizz Air avviser kritikken og sier de står til «disposisjon for norske myndigheter».

– Vi gjør alt vi kan for å støtte deres arbeid, skriver kommunikasjonsdirektør Andra Rado i en epost.

Dagens Næringsliv har ikke fått kommentar fra de tre andre flyselskapene som FHI mener hindrer smittesporing.

Personvernpolicy