FHI: Norge kan bli vaksinert raskere uten AstraZeneca-vaksinen

<p>Et glass med AstraZenecas coronavaksine. Foto: Petr David Josek / AP / NTB</p>
Et glass med AstraZenecas coronavaksine. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Foto: NTB

Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI mener Norges befolkning kan bli fullvaksinert raskere hvis man kutter ut AstraZeneca-vaksinen for godt.

Den svenske AstraZeneca-vaksinen er lagt på is mens det granskes en mulig, men ikke påvist sammenheng med alvorlige blodpropptilfeller.

Men hva blir konsekvensene for den norske vaksineplanen hvis AstraZeneca-vaksinen ikke blir friskmeldt?

– Hvis man skulle velge å ikke bruke AstraZeneca-vaksinen i programmet videre, vil det få en ganske liten effekt på når vi har vaksinert alle over 18 år, svarer smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm, på spørsmål fra ABC Nyheter.

Bukholm sier til Aftenposten at leveransene av vaksinen er så ustabile at vi nesten klarer oss like godt uten.

– Det får ikke en dramatisk effekt på fremdriften, sier Bukholm.

Aftenposten skriver at hvis vi fjerner AstraZeneca helt fra planene, vil det ta opptil to uker lenger før alle over 18 år har fått første vaksinedose. Men likevel kan alle bli fullvaksinert fortere.

Det er fordi Johnson & Johnson-vaksinen bare krever én dose, og at vaksinene fra Moderna og Pfizer/Biontech tas med kortere mellomrom mellom dosene.

Så hva er vaksineprognosen for Norge nå?

– Fremdriften i vaksinasjonsprogrammet er avhengig av leveransene av vaksiner. I henhold til en nøktern leveranseplan vil gruppen 54-45 kunne være vaksinert i slutten av mai, sier Folkehelseinstituttets smitterverndirektør Geir Bukholm til ABC Nyheter.

Personvernpolicy