31 meldinger om blodpropp hos coronavaksinerte i Norge

Helsemyndighetene har lov til å prioritere områder med høyt smittetrykk når de skal fordele vaksiner, slår en juridisk vurdering fast. Foto: Heiko Junge / NTB
Helsemyndighetene har lov til å prioritere områder med høyt smittetrykk når de skal fordele vaksiner, slår en juridisk vurdering fast. Foto: Heiko Junge / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelverket har fått melding om blodpropp hos 31 personer som har fått coronavaksine i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelverkets ukesrapport gir en oppdatert oversikt over meldinger om mulige bivirkninger av coronavaksinasjon per 9. mars.

Fram til tirsdag hadde de mottatt 4.985 meldinger om mistenkte bivirkninger, og av disse var 2.479 meldinger behandlet. 296 er altså klassifisert som alvorlige og 2.184 som lite alvorlige.

Per 9. mars var det også meldt 31 tilfeller av blodpropp hos personer som hadde tatt koronavaksine i Norge.

– Fire av tilfellene gjaldt yngre personer. Det betyr at meldingene hovedsakelig dreier seg om eldre som ofte har annen underliggende sykdom, uten at det er fastslått sammenheng med vaksineringen, skriver Legemiddelverket.

Ikke konkludert med sammenheng

I ukesrapporten viser Legemiddelverket til meldingen om ett dødsfall i Danmark som følge av blodpropp etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksine. Torsdag valgte Folkehelseinstituttet derfor å sette all vaksinering med denne vaksinen på pause mens videre utredning pågår.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødsfallet i Danmark førte til at Legemiddelverket ventet med å publisere ukesrapporten til de hadde hentet ut og gjennomgått alle tilfellene av blodpropp etter koronavaksinasjon meldt til bivirkningsregisteret.

I Norge er det meldt om ett blodpropptilfelle hos en person som har fått AstraZeneca-vaksinen. Dette er en person under 30 år i Innlandet, der hjerneblødningen hadde dødelig utfall.

– Det er ikke konkludert med at det er en sammenheng mellom vaksinen og det uventede dødsfallet. Dette vil bli grundig undersøkt.

Endrer ikke anbefalinger

30 personer som har tatt Biontech/Pfizer-vaksinen, har fått blodpropp, mens det ikke er mottatt meldinger om blodpropp etter vaksinering Modernas vaksine.

Meldingene om bivirkninger som er behandlet nå, gir ikke grunnlag for å endre gjeldende anbefalinger om bruk av koronavaksiner i Norge, fastslår Legemiddelverket.

De aller fleste meldingene om bivirkninger er betraktet som vanlige og ventede. Det dreier seg om smerter på stikkstedet, hodepine, generell uvelhetsfølelse med feber, tretthet, kvalme og smerter i kroppen.