Forskere: Én vaksinedose er trolig nok om man har hatt corona

<p>I dag er to doser standard for covid-19-vaksinering med de vaksinene vi har tilgjengelig. Nå kan de som har vært coronasmittet nøye seg med én dose, tyder forskning på. Foto: Tone Spieler / NTB</p>
I dag er to doser standard for covid-19-vaksinering med de vaksinene vi har tilgjengelig. Nå kan de som har vært coronasmittet nøye seg med én dose, tyder forskning på. Foto: Tone Spieler / NTB

Har du allerede hatt corona kan virkningen være like god av bare én vaksinedose.

Det tyder en ny studie på, som en gruppe forskere skriver om i New England Journal of Medicine . Forskerne har undersøkt hvordan immunforsvaret hos noen hundre personer reagerte på første og andre dose med vaksinene Phizer-Biontech og Moderna, skriver forskning.no.

– Antistoffresponsen til den første vaksinedosen hos folk som fra før har immunitet, er lik eller til og med overgår responsen som ikke-smittede personer har etter den andre dosen. Det sier lege og forsker Viviana Simon ved Icahn School of Medicine ved Mount Sinai Hospital i New York, i en pressemelding.

Forskerne ved Mount Sinai sammenlignet effekten på personer med og uten tidligere coronasmitte, og peker ut den første gruppa som aktuelle for å få kun én vaksinedose. I løpet av et par dager etter vaksinestikket hadde de som hadde hatt corona, mye mer antistoffer mot viruset enn de som ikke hadde vært smittet.

– Dette tyder på at én dose gir en veldig rask immunrespons hos personer som har testet positivt for covid-19, sier en av de andre forskerne bak studien, legen Florian Krammer.

Personvernpolicy