Forsvaret vurderer å kutte kronprinsesse Mette-Marit-salutt

I Norge har Forsvaret tradisjonelt avgitt salutt ved fødselsdagene til kronprinsparet, men i andre land er det vanlig å kun avfyre salutt på tronfølgerens fødselsdag, i tillegg til kongeparets. Nå vurderer Forsvaret å innføre den samme ordningen, noe som vil bety at det ikke skal salutteres for kronprinsesse Mette-Marit.
I Norge har Forsvaret tradisjonelt avgitt salutt ved fødselsdagene til kronprinsparet, men i andre land er det vanlig å kun avfyre salutt på tronfølgerens fødselsdag, i tillegg til kongeparets. Nå vurderer Forsvaret å innføre den samme ordningen, noe som vil bety at det ikke skal salutteres for kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Stian Lysberg Solum / POOL / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprinsesse Mette-Marits fødselsdag vil ikke lenger bli markert med salutt hvis Forsvarsstaben fredag vedtar en rekke endringsforslag om saluttering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Forsvarets fellestjenester og Forsvarets kommandantskap som har foretatt en gjennomgang av ordningen. Forslagene til endring skal diskuteres under et møte med Forsvarsstaben 12. mars, skriver Forsvarets forum.

Blant forslagene er å redusere antall salutter til seks. Det betyr at det kun vil bli saluttert ved kongeparets fødselsdager og kronprinsens fødselsdag, samt 8. mai, 17. mai og 7. juni.

Det betyr at det ikke lenger skal avgis salutt for kronprinsesse Mette-Marit 19. august.

– Forsvarets kommandantskap har vurdert salutt-tradisjonene i de nordiske landene og Storbritannia. Det er kun Norge som avgir denne salutten, opplyser oberst Knut Henry Thorvaldsen til Forsvarets forum.

Dersom anbefalingene blir vedtatt, vil endringene tre i kraft fra 1. januar 2022.

Det foreslås også at det heller ikke skal avgis salutt i anledning unionsoppløsningen 7. juni, men dette skal skje fra det tidspunktet Forsvaret finner det naturlig, for eksempel fra 2025.