Syrias humanitære krise blir stadig verre

Den ti år lange krigen i Syria har kostet minst 400.000 liv og drevet 12 millioner mennesker på flukt. Denne gravplassen for krigsofre ligger i byen Qamishli nord i Syria.
Den ti år lange krigen i Syria har kostet minst 400.000 liv og drevet 12 millioner mennesker på flukt. Denne gravplassen for krigsofre ligger i byen Qamishli nord i Syria. Foto: Baderkhan Ahmad / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter ti år med krig opplever Syria nå en av de verste humanitære krisene siden konflikten begynte, advarer hjelpeorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rundt 12,4 millioner mennesker har ikke regulær tilgang til nok trygg og næringsrik mat, og over 90 prosent av befolkningen anslås å leve under fattigdomsgrensa, sier presidenten i Syrias røde halvmåne, Khaled Hboubati.

– Folk lever i smerte som følge av denne brutale krisen, sier han.

Syria har hittil registrert 15.000 tilfeller av coronasmitte, men langt flere antas å være smittet av viruset ettersom få er testet.

– Det er ikke mulig å teste alle på grunn av total mangel på testsett. Vi kjenner ikke det virkelige antallet smittede, sier Hboubati.

Har avskrevet Syria

I tillegg til coronapandemien forverres den humanitære situasjonen også av den økonomiske krisen i landet, som har vært herjet av krig de ti siste årene, konstaterer presidenten i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Peter Maurer.

Han frykter at verdenssamfunnet har avskrevet Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det syriske folk makter ikke nok et slikt år, langt mindre ti. Det trengs en politisk løsning for å få en slutt på denne konflikten, sier Maurer.

Mange ofre

Konflikten i Syria begynte med fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad, men disse ble møtt med brutal makt fra landets sikkerhetsstyrker.

Militante islamister og andre væpnede grupper kastet seg etter hvert inn i protestene, mange av dem støttet fra utlandet, og krigen var et faktum.

Minst 400.000 mennesker er drept i krigen og rundt 12 millioner syrere er drevet på flukt.

Syriske regjeringsstyrker og deres russiske, iranske og libanesiske støttespillere kontrollerer i dag tre firedeler av landet, men en politisk løsning synes fortsatt langt unna.