Syrias humanitære krise blir stadig verre

Den ti år lange krigen i Syria har kostet minst 400.000 liv og drevet 12 millioner mennesker på flukt. Denne gravplassen for krigsofre ligger i byen Qamishli nord i Syria.
Den ti år lange krigen i Syria har kostet minst 400.000 liv og drevet 12 millioner mennesker på flukt. Denne gravplassen for krigsofre ligger i byen Qamishli nord i Syria. Foto: Baderkhan Ahmad / AP

Etter ti år med krig opplever Syria nå en av de verste humanitære krisene siden konflikten begynte, advarer hjelpeorganisasjoner.

– Rundt 12,4 millioner mennesker har ikke regulær tilgang til nok trygg og næringsrik mat, og over 90 prosent av befolkningen anslås å leve under fattigdomsgrensa, sier presidenten i Syrias røde halvmåne, Khaled Hboubati.

– Folk lever i smerte som følge av denne brutale krisen, sier han.

Syria har hittil registrert 15.000 tilfeller av coronasmitte, men langt flere antas å være smittet av viruset ettersom få er testet.

– Det er ikke mulig å teste alle på grunn av total mangel på testsett. Vi kjenner ikke det virkelige antallet smittede, sier Hboubati.

Har avskrevet Syria

I tillegg til coronapandemien forverres den humanitære situasjonen også av den økonomiske krisen i landet, som har vært herjet av krig de ti siste årene, konstaterer presidenten i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), Peter Maurer.

Han frykter at verdenssamfunnet har avskrevet Syria.

– Det syriske folk makter ikke nok et slikt år, langt mindre ti. Det trengs en politisk løsning for å få en slutt på denne konflikten, sier Maurer.

Mange ofre

Konflikten i Syria begynte med fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad, men disse ble møtt med brutal makt fra landets sikkerhetsstyrker.

Militante islamister og andre væpnede grupper kastet seg etter hvert inn i protestene, mange av dem støttet fra utlandet, og krigen var et faktum.

Minst 400.000 mennesker er drept i krigen og rundt 12 millioner syrere er drevet på flukt.

Syriske regjeringsstyrker og deres russiske, iranske og libanesiske støttespillere kontrollerer i dag tre firedeler av landet, men en politisk løsning synes fortsatt langt unna.

Personvernpolicy