Unge Høyre foreslår å flytte russetiden til juni

Den tradisjonsrike russetida strekker seg så langt tilbake som 1905.
Den tradisjonsrike russetida strekker seg så langt tilbake som 1905. Foto: Berit Keilen / NTB

Coronapandemien kan gjøre at russen feirer på forskjellige tidspunkt rundt om i landet. Russetiden burde uansett komme etter eksamen, foreslår Unge Høyre.

– I dag er russetiden, eksamen og heldagsprøver plassert i feil rekkefølge, sier Hassan Nawaz, leder i Oslo Unge Høyre, til VG.

Nawaz mener en feiring i juni vil gjøre at avgangselevene slipper å stresse med skolepress under feiringen. I år kan en russetid i juni gjøre det mulig med en mer normal feiring, om coronasmitten da er lavere.

– I 2020 valgte noen av russen å flytte feiringen til sommeren. Nå kan årets russ bli historisk og gjøre det samme. Fra neste år er det kanskje kommet en endring i tradisjonen, sier han.

AUF-leder i AUF Oslo Varin Hiwa er enig med Nawaz, men sier det ikke er opp til politikere å vedta når russetiden skal være.

– Vi lytter til russen, og det er jo russen selv som bestemmer når russetiden er. Og ungdommer fortjener en god fest når det blir lov. For det er faktisk de som har tatt den største regningen under pandemien og som kommer til å kjenne på virkningene av den lenge, sier hun.

Den tradisjonsrike russetida strekker seg så langt tilbake som 1905, og markerer siste året på videregående etter 13 års skolegang.

Personvernpolicy