IS-ekspert: Kalifatet var et totalitært regime

Artikkelen fortsetter under annonsen

Livet i IS-kontrollerte områder var som i et totalitært regime, hvor særlig kvinner var underlagt ekstrem kontroll og løp en risiko uansett hvem de snakket med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Etter at IS-kalifatet ble erklært etablert, ble det regnet som en forbrytelse å forlate det, sa leder Anne Speckhard for den amerikanske organisasjonen International Center for the Study of Violent Extremism (ICSVE) da hun vitnet i terrorsaken som går for Oslo tingrett fredag.

Hun sammenlignet det såkalte kalifatet med et totalitært regime, hvor innbyggerne var underlagt ekstrem kontroll. Det var praktisk talt umulig å forlate IS-kontrollerte områder, og hvis du i hemmelighet snakket med noen om at du ønsket å dra eller ba om hjelp til å skaffe en menneskesmugler, risikerte du at de ville tyste til regimet.

– Hver gang du stilte spørsmål om å dra, var du en fiende av regimet. Du ville bli tystet på, sa hun.

Speckhard er engasjert som sakkyndig vitne av forsvarerne til kvinnen som er tiltalt for årelang deltakelse i IS, da hun oppholdt seg i Syria fra 2013 til 2019. Hun baserer seg i stor grad på arbeidet hun har ledet i ICSVE og intervjuer med 262 avhoppere fra ekstremistgruppa IS.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mulighetene til å kommunisere var svært begrenset. Man måtte gå til IS-kontrollerte internettkafeer, og der risikerte du å bli avlyttet og overvåket – med arrestasjon og straff som konsekvens, hvis du ble tatt i å snakke om at du ville dra, sa Speckhard.

Hun har i stor grad sluttet seg til tiltaltes beskrivelser av kvinner under IS som totalt maktesløse og underlagt andres makt.

– Mange kvinner har opplevd og sett forferdelige ting, og gjennomgår alvorlig posttraumatisk stress i ettertid, sa Anne Speckhard.