LO: Ikke en løsning vi ønsket

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er kritisk til lønnsstøtteordningen som er valgt.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er kritisk til lønnsstøtteordningen som er valgt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønsstøtteordningen har flere svakheter, mener LO. Den favoriserer bedrifter som har permittert ansatte, men de som holder folk i arbeid, ikke får ta del i den.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

LO synes det er positivt at regjeringen fremmer forslag om en ny lønnsstøtteordning og at det stimuleres til aktivitet og at folk kan komme tilbake i arbeid.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er likevel kritisk til løsningen som er valgt. Han viser til at ordningen diskriminerer mellom bedrifter.

– Fordi den favoriserer bedrifter som har permittert ansatte, mens de virksomhetene som tross problemer har valgt å holde folk i arbeid ikke får ta del i denne lønnstilskuddsordningen, sier Gabrielsen.

Han mener modellen også åpner for misbruk ved at bedrifter kan permittere eller si opp andre ansatte.

– Det mener vi det må være forbud mot. Ønsker man å si opp eller permittere andre ansatte, må man si fra seg lønnsstøtten, sier han.

En ytterligere svakhet er den graderte modellen, som gjør at støttebeløp varierer med omsetningsfall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan føre til at mange bedrifter lar være å ta tilbake permitterte og det skaper vridninger i konkurransesituasjonen mellom bedrifter, sier Gabrielsen.

LO ønsket seg opprinnelig en lønnsstøtteordning som skal gå inn i kompensasjonsordningen for å være rask og enkel å administrere. De er kritiske til at ordningen ifølge regjeringens forslag skal plasseres i Skatteetaten etter samme lest som ordningen i høst.