Dette skjedde i natt

Foto: Terje Bendiksby / NTB
Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til fredag 5. mars.

307 nye smittetilfeller i Oslo siste døgn

Det er 133 mer enn gjennomsnittet de foregående sju dagene, som var på 174 smittede per dag.

Det er samtidig det høyeste antall smittetilfeller i Oslo i løpet av et døgn siden pandemien startet. Den forrige rekorden ble satt 27. februar da antallet var 245. Noen av tilfellene skyldes etterregistrering.

Grorud, Alna og Stovner er bydelene med mest smitte i hovedstaden.

Tsunamifaren avblåst på New Zealand

Titusenvis av newzealendere kunne fredag dra hjem igjen, etter at myndighetene nedgraderte tsunamivarselet og trakk evakueringsordren. Advarselen og evakueringsordren ble utstedt etter at flere store jordskjelv inntraff tidlig fredag.

Det siste og kraftigste skjelvet ble målt til 8,0 nær de avsidesliggende Kermadec-øyene i nordøst like før klokka 9 lokal tid. Det ble utstedt tsunamivarsel for store deler av Stillehavet, men det er foreløpig ikke meldt om store skader.

Kina vil endre Hongkongs valgsystem

Kina vurderer å innføre krav om at kandidater som stiller til valg til den lovgivende forsamlingen i Hongkong, må bli nominert av en Beijing-vennlig valgkomité. Den nasjonale folkekongressen åpnet sitt årlige plenumsmøte fredag.

Den Beijing-kontrollerte valgkomiteen vil få i oppgave å «plukke ut en stor andel av medlemmene i den lovgivende forsamlingen» og «direkte delta i nomineringen av alle medlemmer i forsamlingen», sier Wang Chen, som er visepresident for den nasjonale folkekongressen.

Laveste smittetall i USA på fem måneder

Det ble registrert mindre enn 40.000 nye koronatilfeller i USA for første gang på fem måneder torsdag, ifølge oversikten til Johns Hopkins University.

Samtidig går tallene for nye dødsfall og sykehusinnleggelser også ned, mens stadig flere amerikanere vaksineres. Biden-administrasjonen sier den ligger an til å nå målet om 100 millioner vaksinasjoner i løpet av de første 100 dagene av presidentperioden.

Personvernpolicy