TV 2: Russiske kjøpere av Bergen Engines har nære bånd til russisk etterretningstjeneste

Artikkelen fortsetter under annonsen

De russiske kjøperne av Bergen Engines har nære bånd til russisk etterretningstjeneste, sier norske og utenlandske russlandskjennere til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til TV-kanalen sier de at norske myndigheter tar en stor sikkerhetsrisiko dersom de tillater salget av skipsmotorselskapet til russiske oligarker.

Det har vakt oppsikt etter at det ble kjent at britiske Rolls-Royce har inngått avtale om salg av den mekaniske bedriften Bergen Engines til det russisk-kontrollerte selskapet TMH Internationals.

– Dette er folk som har nær tilknytning til den politiske eliten og militæret i Russland, sier seniorforsker ved ICDS Tallinn, Kalev Stoicescu.

Han synes det er merkelig at prosessen har kommet så langt uten at norske myndigheter har sagt stopp.

Bergen Engines har levert motorer til, og har vedlikeholdsavtaler med, flere skip i Forsvaret. Spionskipet Marjata, et av Norges mest sensitive skip, er et av skipene som skal vedlikeholdes av russere dersom salget går igjennom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil påstå at man ikke kommer nærmere å ha innsikt i Natos hemmeligheter, sier Stoicescu.

Jardar N. Østbø, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, sier at russerne i verste fall skaffer seg en mulighet til å følge med på norsk etterretningsvirksomhet i nordområdene.

Flere partier på Stortinget krever at regjeringen umiddelbart stanser salget.