Private brev fra kong Haakon under andre verdenskrig offentliggjøres

9. april skal Arkivverket offentliggjøre 200.000 dokumenter som hittil har vært ukjent for offentligheten, de fleste knyttet til kong Haakon, kronprins Olav og regjeringsmedlemmer i eksil i Storbritannia. Foto: Per Bratland / NTB
9. april skal Arkivverket offentliggjøre 200.000 dokumenter som hittil har vært ukjent for offentligheten, de fleste knyttet til kong Haakon, kronprins Olav og regjeringsmedlemmer i eksil i Storbritannia. Foto: Per Bratland / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Private brev fra kong Haakon og dagbøkene til regjeringsmedlemmer i eksil under andre verdenskrig skal offentliggjøres av Arkivverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av brevene og sider fra personlige dagbøker er hittil ukjent for offentligheten, skriver NRK.

De er blant totalt 200.000 dokumenter som blir gjort tilgjengelig på Arkivverkets hjemmesider fredag 9. april, samme dato som da tyskerne invaderte Norge i 1940.

Historieinteresserte kan da lese gjennom dagbøkene til blant annet Norges justisminister og forsvarsminister, som reiste i eksil i London da krigen kom. Private brev mellom kong Haakon og regjeringen blir også tilgjengelige.

– Det er all grunn til å ha store forventninger, enten man er historiker, forfatter, journalist, eller en som bare er interessert i krig og okkupasjon, sier historiker Guri Hjeltnes, som leder HL-senteret.