NVE bekymret for ukvalifiserte kvikkleirekonsulenter

I Gjerdrum kommune har NVE hatt en rekke innsigelser til byggeprosjekter på grunn av skredfare.
I Gjerdrum kommune har NVE hatt en rekke innsigelser til byggeprosjekter på grunn av skredfare. Foto: Fredrik Hagen / NTB

NVE fremmer stort sett innsigelser mot byggeprosjekter når utredningene ikke har vært gode nok. De frykter at utbyggere bruker konsulenter som ikke holder mål.

– En betydelig andel av NVEs innsigelser er fremmet på grunn av at kvikkleireskredfare er utilstrekkelig utredet og tatt hensyn til i planer for utbygging i henhold til gjeldende regelverk, skriver skred- og vassdragsdirektør Brigt Samdal i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Teknisk Ukeblad.

Bare i Gjerdrum kommune har NVE, region øst, hatt 73 arealplansaker i perioden 2001 til 2020. I ni av disse hadde direktoratet innsigelser, i tillegg har det vært en innsigelse til kommuneplan og fire andre innsigelser, heter det i en rapport laget etter skredet.

Likevel understreker Samdal at deres inntrykk er at den geotekniske kompetansen i Norge stort sett er god.

Personvernpolicy