Over fire milliarder i skjulte formuer meldt til Skatteetaten

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier at det er større mulighet for at inntekter og formuer blir oppdaget og at automatisk utveksling av opplysninger mellom skattemyndigheter i flere ulike land bidrar til det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Skattedirektør Nina Schanke Funnemark sier at det er større mulighet for at inntekter og formuer blir oppdaget og at automatisk utveksling av opplysninger mellom skattemyndigheter i flere ulike land bidrar til det. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor behandlet Skatteetaten 304 saker om skjulte formuer. Det ga en økning av skattbare inntekter på 164 millioner kroner og formuer på 4,1 milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg tok 212 personer kontakt med etaten for å melde om uoppførte inntekter og formuer i året som gikk.

­– Størstedelen av sakene gjelder økonomiske forhold i utlandet. At vi får mer informasjon fra andre land gjør det vanskeligere å skjule verdier i utlandet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

Frivillig retting, også kjent som skatteamnesti, gjør at personer kan melde fra om formue og inntekt som tidligere ikke er oppgitt til Skatteetaten. Folk slipper dermed tilleggsskatt og mulig politianmeldelse, men må betale skatten de skylder pluss renter.

Schanke Funnemark sier det varierer hvem som ber om frivillig retting.

– Det kan være hvem som helst, men vi ser at det i større grad handler om at mange ikke kjenner til regelverket og melder fra når de oppdager at verdiene ikke bare er skattepliktige i det landet man har eiendom eller en konto, sier hun.

Siden 2007 har nærmere 4.000 personer kontaktet Skatteetaten gjennom denne ordningen. Til sammen er summen på innmeldte beløp over 80 milliarder kroner i formue og om lag 3 milliarder i inntekt.