Molde-ordfører letter på sløret om kontakten med statssekretær

Molde-ordfører Torgeir Dahl er i hardt vær.
Molde-ordfører Torgeir Dahl er i hardt vær. Foto: Kjetil Ree / Wikipedia
Artikkelen fortsetter under annonsen

Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) sier han hadde fire telefonsamtaler på til sammen 28 minutter med statsministerens spinndoktor Peder W. Egseth (H) i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et notat beskriver ordføreren i detalj hvilken kontakt han hadde med Egseth før og etter at han ble intervjuet av VG om smittesituasjonen i Oslo.

Egseth er statssekretær ved Statsministerens kontor og betraktes som en av «spinndoktorene» til statsminister Erna Solberg (H).

Den første kontakten skjedde lørdag noen timer før intervjuet. Det var da Dahl som kontaktet Egseth.

– Samtalen varte i 4 minutter, og jeg ba om hjelp til å komme i kontakt med noen fra riksmedia, skriver Dahl.

Det ble også utvekslet SMS-er, og Dahl snakket med Egseth tre ganger til på søndag, etter at intervjuet var blitt publisert.

De fire telefonsamtalene hadde en samlet varighet på 28 minutter.

Støre reagerer

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre reagerer kraftig på saken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB
Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB

– Dette er trist, sier han til Dagbladet.

– Sannheten om hvordan angrepet på Oslo kom i stand, må fram, og jeg forventer at statsministeren bidrar til det, utdyper Støre overfor avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag hadde Dahl i tillegg to telefonsamtaler med statssekretær Saliba Andreas Korkunc (H) i Helse- og omsorgsdepartementet. Også disse samtalene fant sted etter at VG-intervjuet var publisert.

I notatet nevner Dahl også at han var i kontakt med Egseth i forbindelse med at han deltok i Politisk kvarter på NRK 11. februar.

Egseth har ikke besvart NTBs henvendelser om saken.

Kraftige reaksjoner

Det var NRK som var først ute med opplysningen om at Dahl hadde fått hjelp av Egseth til å komme i kontakt med VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Molde-ordføreren har gjennom helgen høstet storm for utspillet, der han retter krass kritikk mot byrådet i Oslo for coronahåndteringen.

– Jeg er lite imponert over hva Oslo har fått til. I det ene øyeblikket skriker de etter flere forskrifter fra regjeringen og i det andre etter mer frihet. Det er dårlig lederskap, etter min mening, sa Dahl i intervjuet med VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I intervjuet spurte han også om det er byrådet i Oslo som «ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig, eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene».

I et intervju senere søndag fikk Dahl direkte spørsmål fra NTB om hvorvidt han hadde kommunisert med noen i regjeringsapparatet om utspillet i VG før han kom med det. Det benektet han.

– Nei, det har jeg ikke gjort, sa Dahl i intervjuet med NTB.

Benekter kjennskap til saken

Mandag kveld la statsminister Erna Solberg ut et innlegg på Facebook der hun distanserte seg fra Dahl:

– Jeg mener utspill som setter by og land opp mot hverandre, er unødvendige bidrag i koronadebatten. Derfor mener jeg utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor, skrev hun.

Bare timer senere ble det kjent at Solbergs egen statssekretær hadde hjulpet Dahl komme i kontakt med VG. Men statsministeren nekter for at hun kjente til dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kjente ikke til saken før jeg leste den i VG søndag, sier Solberg i et skriftlig svar formidlet av statssekretær Rune Alstadsæter (H).

Der gjentar hun at «utspillet fra Moldes ordfører Torgeir Dahl blir et unødvendig sidespor i en tid hvor vi må stå sammen».

– Dette har jeg vært tydelig på internt – også direkte til min statssekretær, heter det i uttalelsen fra statsministeren.