Noregs Mållag ønsker ekstrapoeng for nynorskelever ved studieopptak

Bør nynorskelever få ekstrapoeng med opptak til høyere utdanning? Noregs Mållag mener ja. Foto: Thomas Brun / NTB
Bør nynorskelever få ekstrapoeng med opptak til høyere utdanning? Noregs Mållag mener ja. Foto: Thomas Brun / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nynorskelever bør få tilleggspoeng ved opptak til høyere utdanning, mener Noregs Mållag. Statsråd Henrik Asheim lover en grundig gjennomgang av dagens ordning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det bør lønne seg å velge nynorsk. Derfor bør forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) gi videregående skoleelever med nynorsk som hovedmål ekstrapoeng ved opptak til høyere utdanning, skriver mållagsleder Peder Lofnes Hauge i et leserinnlegg i Bergens Tidende.

For tiden jobbes det med et forslag til ny universitets- og høyskolelov. I den forbindelse blir dagens ordning med tilleggspoeng vurdert.

– Det kommer stadig forslag om nye tilleggspoeng, men det er ingen som har satt seg ned og sett på summen av alt dette. Derfor kaster vi nå alt opp i lufta og tar en grundig gjennomgang, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim til NRK.

Bokmålsforbundet er lite imponert over forslaget til Noregs Mållag.

– Dette er ikke noe nytt, men kjente toner. Nynorsk går tilbake til tross for nynorskvennlige lover og 80 millioner kroner i året i direkte støtte, sier formann Steinar Øksengård.

I dag gis det tilleggspoeng for fullført folkehøgskole, militær- eller siviltjeneste og studiepoeng fra fagskole og høyere utdanning. Det gis også ekstrapoeng for alder, realfag og språk, samt i visse tilfeller for kjønn og opptaksprøver.