Sarpsborg slipper å kaste coronavaksiner – hasteinnkaller innbyggere

Vaksinen fra Pfizer og Biontech må oppbevares svært kaldt og har begrenset holdbarhet. Det samme gjelder AstraZeneca-vaksinen. Moderna-vaksinen tåler imidlertid å ligge i vanlig kjøleskapstemperatur i én måned, og den tåler også romtemperatur i flere timer. Foto: Jung Yeon-je / AP / NTB
Vaksinen fra Pfizer og Biontech må oppbevares svært kaldt og har begrenset holdbarhet. Det samme gjelder AstraZeneca-vaksinen. Moderna-vaksinen tåler imidlertid å ligge i vanlig kjøleskapstemperatur i én måned, og den tåler også romtemperatur i flere timer. Foto: Jung Yeon-je / AP / NTB Foto: NTB

400 sarpinger mellom 75 og 84 år hasteinnkalles til coronavaksinering etter at FHI har godkjent bruk av doser som sto i et kjøleskap som mistet strømmen.

– Vi starter klokken 08.00 i morgen, søndag. De må brukes da , sier helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg kommune til VG.

Natt til fredag ble et kjøleskap fullt av vaksiner i Sarpsborg rammet av strømbrudd. Kjøleskapet inneholdt om lag 600 doser. Halvparten var Pfizer-vaksiner som fredag skulle brukes som andredose hos eldre. De eldre som hadde vaksinetime, måtte sendes hjem fredag.

Kjøleskapet ble sendt til Folkehelseinstituttet (FHI) for analyse. FHI og leverandøren av Pfizer mener vaksinedosene er fullt brukbare, ifølge helsesjefen.

– De som skulle ha fått sin andre dose med Pfizer-vaksinen fredag, vil få muligheten til dette den kommende uka, sier Johansen.

Personvernpolicy