Sylvi-effekt og Frp-byks på ny måling

Sylvi Listhaug smilte bredt på pressekonferansen der hun kommenterte at Siv Jensen peker på henne som ny Frp-leder. En fersk måling gir flere grunner til å trekke på smilebåndet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Sylvi Listhaug smilte bredt på pressekonferansen der hun kommenterte at Siv Jensen peker på henne som ny Frp-leder. En fersk måling gir flere grunner til å trekke på smilebåndet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp vokser med 3,4 prosentpoeng og måles til 12,9 prosent i Dagbladets måling i februar. De borgerlige partiene gjør sin beste måling siden oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Målingen er tatt opp fra 22. til 24. februar, etter at Siv Jensen varslet at hun gir seg som partileder og pekte på Sylvi Listhaug som arvtaker. Sist Fremskrittspartiet gjorde det så godt i Dagbladets måling, var i august i fjor.

– Jeg tror det er en effekt av glade Frp-ere som jobber på. Om det også er en Sylvi-effekt eller en Ketil-effekt, så er det ikke meg imot. Uansett er dette en stor vitamininnsprøytning for oss mens vi nærmer oss den lange valgkampen, sier Siv Jensen til Dagbladet.

Mandatberegningen gir Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV flertall på Stortinget. De tre partiene ville fått 87 av 169 mandater hvis dette var valgresultatet. Både Rødt og MDG havner under sperregrensen, og får bare tre mandater til sammen.

Borgerlig blokk gjør det bedre enn på noen målinger siden oktober, til tross for at Høyre går tilbake 2,3 prosentpoeng. Venstre rykker over sperregrensen med en vekst på 2,1 prosentpoeng til 4,6 prosent. Til sammen får borgerlig side 79 mandater, som er seks færre enn det som kreves for flertall. Dersom også KrF kommer over sperregrensen, er det ikke langt til nytt borgerlig flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene for alle partiene i målingen, (endringer fra januarmålingen i parentes):

Høyre 23,1 (-2,3), Ap 20,3 (-0,1), Sp 17,7 (-3,7), KrF 3,3 (+0,4), Venstre 4,6 (+2,1), Frp 12,9 (+3,4), Rødt 2,7 (-2,6) MDG 3,7 (+1,9), og SV 7,8 (+0,1).

I målingen har 755 stemmepersoner svart på hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. Feilmarginen er mellom 1,5 og 3,3 prosentpoeng og størst for de største partiene.