Forsvarsdepartementet ba USA om råd til medieuttalelse

Forsvarsdepartementet konsulterte seg om en medieuttalelse med USA, før forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) selv fikk se uttalelsen. Helt normal praksis, sier departementet. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
Forsvarsdepartementet konsulterte seg om en medieuttalelse med USA, før forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) selv fikk se uttalelsen. Helt normal praksis, sier departementet. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB

En medieuttalelse fra Forsvarsdepartementet var innom det amerikanske forsvaret før forsvarsministeren hadde lest den. – Helt normalt, sier departementet.

Saken har bakgrunn i at forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i høst ble spurt av Klassekampen om USAs planer om baser i Norge.

Avisen har fått innsyn i en etterfølgende epostutveksling, som viser at departementet sendte Bakke-Jensens medieuttalelse til konsultasjon hos det amerikanske marinekorpset (USMC). Statsråden hadde ennå ikke selv lest uttalelsen på dette tidspunktet.

En amerikansk major svarte på epostene, blant annet med råd om at Forsvarsdepartementets svar burde holdes kort og uforpliktende.

Etter en mailutveksling ble departementets svar, altså Bakke-Jensens medieuttalelse, sendt videre til Klassekampen. Slik korrespondanse er ikke uvanlig, sier Forsvarsdepartementet.

– Det er helt normalt at kommunikasjonsmedarbeidere diskuterer både svar på mediehenvendelser, budskap og praktisk håndtering av for eksempel presserigg eller andre type arrangementer når vi samarbeider om aktivitet, slik som Norge og USMC, skriver kommunikasjonssjef Ingrid Dåsnes i departementet i en epost til avisen.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy